18. Mar 2019. Poslednja promena 3:55 PM, Mar 18, 2019

RTB Bor preuzeo upravljanje nad novim postrojenjima

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Tagovano
Predstavnici kanadske kompanije SNC Lavalin zvanično su danas predali na upotrebu i upravljanje novu Fabriku sumporne kiseline Rudarsko topioničarskom basenu Bor. - Time je zvanično završena izgradnja i provera i ovog dela projekta nove topionice.

BOR - Nakon više od tri i po godine radova, svi pogoni predviđeni projektom rekonstrukcije topionice i izgradnje nove Fabrike sumporne kiseline predati su na upotrebu i upravljanje Rudarsko topioničarskom basenu Bor. Glavni izvođač radova, kanadska kompanija SNC Lavalin predala je, posle izvršenih hladnih i toplih proba, na upotrebu i novu Fabriku sumporne kiseline.
"Basen od danas konačno preuzima i počinje da upravlja tim postrojenjima koja su u sklopu ovog projekta i koja su bila predmet isporuke stranih kompanija "Outotek" i "SNC Lavalin". To izuzetno mnogo znači za RTB u komercijalnom, a, posebno za građane Bora, u ekološkom smislu. Smanjiće se emisije svih štetnih materija na nivo koji je dozvoljen srpskim i evropskim propisima. Imaćemo čisto nebo nad Borom i, naravno, kvalitetniju i jeftiniju proizvodnju bakra i još veću proizvodnju sumporne kiseline. Već danas počećemo zagrevanje fabrike koja će biti spremna da primi prve gasove nastale u tehnološkim procesima u Topionici i da od njih proizvodi sumpornu kiselinu. Gasova iz Topionice više neće biti na dimnjaku, nego će svi dolaziti ovde u fabriku i prerađivaće se u sumpornu kiselinu. Iz dimnjaka iznad fabrike sumporne kiseline ispuštaće se samo prečišćeni gasovi ispod dozvoljenih granica za emisiju." - kaže Dragan Marinković, direktor projekta nove topionice.
"Današnje potpisivanje primopredaje je zaključak celokupnog procesa koji se odvijao i saradnje između „SNC Lavalina“, RTB-a Bor, „Energoprojekta“ i drugih izvođača radova. Ovaj projekat je bio pun izazova i mislim da smo ga uspešno priveli kraju po svim aspektima – i performansama i bezbednosti na gradilištu. Zahvaljujem se naročito Draganu Marinkoviću i gospodinu Blagoju Spaskovskom što su uložili maksimalne napore i svakodnevno učestvovali u ovom projektu." - naglašava Adel Šediak, sajt menadžer SNC Lavalin.
U toku je zagrevanje nove Fabrike sumporne kiseline kako bi iz novih topioničkih pogona mogla da primi i preradi sve gasove u pretvori ih u komercijalni proizvod, odnosno sumpornu kiselinu. Novo postrojenje zadovoljava sve svetske ekološke standarde, a u vazduh će se maksimalno emitovati svega 122 milionita dela sumpor dioksida, kažu u RTB-u Bor.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik