26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

Nova školska godina donosi novine

Objavljeno u Obrazovanje
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Projektna nastava kao obavezni predmet za učenike prvog razreda koji su ove godine prvi put seli u školske klupe, jedna je od novina u novoj školskoj godini. Oni će ravnopravno sa učiteljima moći da učestvuju u kreiranju nastave, a u sve će biti uključeni i roditelji. Novi programi nastave orjentisani  su na ishode posle svakog razreda, ali imaju za cilj i da kod dece razviju timski rad, saradnju sa ostalim učenicima i učiteljima, kreativnost, maštovitost i sposobnost  rešavanja problema.Teme koje đaci budu obrađivali biće različite i zavisiće od njihove maštovitosti i kreativnosti, ali i interesovanja. Na ovaj način povećava se aktivnost i interesovanje dece u školi, pruža im se mogućnost da pokažu više inicijative. Tako deca neće samo sedeti u klupama, slušati predavanja, učiti lekcije od reči do reči i ponavljati to za ocene. Uz projektnu nastavu časovi mogu da izgledaju mnogo zanimljivije, a učenici će znjanje usvajati na neposredan način. Promena ima i kada se radi o izbornim predmetima.

Građansko vaspitanje i verska nastava i dalje ostaju na spisku izbornih predmeta. Učenici će se na početku školske godine opredeljivati za jedan od ovih predmeta koji će izučavati cele godine. Ostali izborni premeti koje su imali do sada postojaće i dalje ali kao slobodne aktivnosti učenika. I kod slobodnih aktivnosti ima novina. Svaka škola ponudiće broj slobodnih aktivnosti koje može i da realizuje, a učenici će moći sami da odluče u kojoj od ponuđenih aktivnosti žele da učestvuju. U sve nove učeničke aktivnosti biće uključeni i roditelji što je značajno i za decu i za školu jer će na taj način saradnja između škole, učenika i roditelja biti na sve višem nivou.

Sa novinama su se susreli i učenici petog razreda, mada, one su uvedene još prošle godine, ali za novu generaciju petaka i to su novine. Petaci su još prošle godine dobili tri nova predmeta. Fizičko nije novi predmet, ali mu je dodato i zdravstveno vaspitanje pa menja naziv u Fizičko i zdravstveno vaspitanje. Učenici petog razreda su dobili i predmet Tehnika i tehnologija što je nekada bilo Tehničko ovrazovanje, a Informatika i računarstvo, nekada izborni, postao je obavezni predmet.

Fizičko vaspitanje i dalje ostaje sa tri časa nedeljno, ali mu se dodaju još 18 časova koji će biti ispunjeni na najrazličitije načine. Uglavnom će u okviru ovih časova da se organizuju izleti, sportska takmičenja i slične aktivnosti. Povećanje broja časova fizičkog vapitanja ili bar fizičkih aktivnosti je od posebnog značaja za zdravlje dece jer je poslednjih godina primećeno, prilikom sistematskih pregleda učenika, da je sve veći broj osnovaca sa nepravilnim držanjem tela, deformitetima kičme, ravnim stopalima, i što je još ozbiljniji problem, raste broj gojazne dece, a kod nekih mališana je primećen i povišen pritisak.

Prvaci dobili projektnu nastavu, petaci informatiku, 3.septembar 2018. (RTV Bor)

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik