19. Sep 2018. Poslednja promena 10:02 AM, Sep 19, 2018

Priprema se ugovor za RTB Bor

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Vlada Republike Srbije je počela pripremu ugovora za RTB Bor, koji će kako je ranije najavljeno sa strateškim partnerom, kineskom kompanijom "Ciđin majning grupom", potpisati tokom ovog meseca.

Prema zvaničnim podacima "Ciđin" je osnovan 1993. godine u gradu Ciđinšanu. U Kini su prvi po proizvodnji zlata, a drugi po proizvodnji bakra. Prošle godine su proizveli 213.765 kilograma zlata i više od 636.000 tona bakra.

Kompanija se pre svege bavi proizvodnjom obojenih i plemenitih metala, i u vrhu su i sa proizvodnjom cinka i olova. To im je prošle godine obezbedilo 22. poziciju među najuspešnijim svetskim rudarskim kompanijama na berzama.

Pored poslovanja u čak 20 kineskih provincija, "Ciđin" radi u još devet zemalja – Australiji, Kanadi, Kongu, Kirgistanu, Papua Novoj Gvineji, Peruu, Rusiji, Tadžikistanu i u Južnoj Africi.

"Ciđin" je na kraju prošle godine imao 510 miliona čistog profita. Po oceni stručnjaka, RTB je dobio stabilnog strateškog partnera koji će moći da investira, a iza koga stoji kineska država. Nedavno je ova kompanija objavila da je u prvoj polovini 2018. godine profit uvećan za 68 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Za zaposlene u kombinatu bakra je svakako najznačajnije da neće biti smanjenja broja radnika niti zarada, a ponudom koja je zvanično objavljena 31. avgusta, dva dana posle zvaničnog obeležavanja 25 godina od osnivanja "Ciđin majning grupe" kineska kompanija se obvezala da u RTB Bor uloži ukupno milijardu i 460 miliona dolara.

Kako je tada rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, 200 miliona dolara biće do kraja godine dato za isplatu istorijskih dugovanja RTB-a Bor, preuzetih UPPR-om. Vlasnički, odnosno akcionarski odnosi između države u čijem vlasništvu ostaje 37 odsto RTB-a Bor i kineske kompanije koja postaje većinski vlasnik, biće naknadno definisani u direktnim razgovorima pre potpisivanja ugovora.

Priprema se ugovor za RTB Bor, 4.septembar 2018. (RTV Bor)

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik