19. Sep 2018. Poslednja promena 10:02 AM, Sep 19, 2018

Novi kamioni za povećanje proizvodnje

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Radnici površinskog kopa Veliki Krivelj dali su u avgustu ukupno milion i 612 hiljada tona iskopina, od čega je 840 hiljada tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 0,29 odsto, a 772 hiljade tona je uklonjena jalovina.

Učinak i na rudi i na jalovini je manji od plana. Njime je predviđeno 900 hiljada tona rude od čega je ostvareno oko 94 odsto i približno milion i 300 hiljada tona jalovine, a učinak je bio oko 60 odsto. Razlog su nepovoljne vremenske prilike u prvoj polovini avgusta, česte i obilne kiše, kažu u RTB-u Bor.

Bilo je problema sa održavanjem elektro mreže, sa minskim serijama koje su bile raskvašene, a dolazilo je i do proklizavanja transportnih traka i zapunjavanja presipnih mesta.

Zbog boljeg sadržaja bakra u rudi jedan bager stalno radi na najnižoj koti kopa, ispod nivoa vodosabirnika i neophodno je da ga, posbno kada je kišno vreme, prati rad potapajućih pumpi koje prepumpavaju odmah vodu iz useka bagera u vodosabirnik. Na površinskom kopu Veliki Krivelj kažu da je u prvoj polovini meseca bilo veoma komplikovano održati njegov rad i otkopati što više rude sa boljim sadržajem. Time je usporeno  dopremanje bogatije rude sa dna kopa, pa je sve to uticalo da avgustovski učinak na rudi bude šest procenata ispod plana.
Bilo je problema i sa transportnim sistemom na kome je u avgustu odlagač, zbog stabilnosti, u vreme najobilnijih padavina radio redukovanim režimom.

U drugoj polovini avgusta situacija na najvećm kopu RTB-a Bor se stabilizovala, a tokom septembra u vozni park bi trebalo da uđu i dva nova teška kamiona "Belaz" koji će, kako se očekuje, značajno doprineti boljem učinku na površinskom kopu "Veliki Krivelj".

Očekuje se i izmeštanje bagera koji bi u sprezi sa novim kamionima, pomoći da širenje kopa i skidanje jalovine idu brže i realno je očekivati da za dva meseca ta četiri bagera prokopaju put do prve rude na istoku „Velikog Krivelja“, kažu u RTB-u Bor.

Pogledajte

Gost: Milan Jelenković, načelnik Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u ZaječaruProdukcija: Radio televizija Bor...

Kategorija: Gosti Budilice

Gost: Milutin Simić, v. d. direktor JKP „Toplana“ BorProdukcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Gosti Budilice

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik