24. Feb 2019. Poslednja promena 3:47 PM, Feb 23, 2019

Prevencijom protiv groznice Zapadnog Nila

Objavljeno u Zdravstvo
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

BOR-Na području grada Bora nema obolelih od groznice zapadnog Nila dok je u Kladovu i Negotinu zabeležen po jedan slučaj. Tokom ove sezone u Srbiji je obolelo 286 lica, a tridesetoro je umrlo. Problemi se, međutim, mogu očekivati i u narednom periodu  pošto meteorolozi najavljuju lepo vreme  tokom septembra i oktobra. Na žalost  po broju zaraženih i umrlih od groznice zapadnog Nila naša republika se nalazi u samom vrhu u Evropi.

Najverovatnije da ljudi još uvek nisu upoznati načinom zaraze, merama zaštite i prevencijom. Osim toga to je nova bolest  i u 80 do 90 odsto simptomatologija se i ne primećuje“, rekla je dr Javorka Stankulić, epidemiolog.

Međutim, u deset do 20 odsto slučajeva simptomatologija je lako uočljiva. Veoma često takvi pacijenti  završavaju na apratima, a čest je i smrtni ishod.

Što se tiče težeg oblika ovog oboljenja simptomi su visoka temperatura, jaka glavobolja,povraćanje, bolovi u vratu, mišićima, često pacijenti padaju u komu i naravno može da bude i smrtni ishod“, dodala je Javorka Stankulić.

Pošto bolest prenose komarci najugroženije stanovništvo je ono pored reka i stajaćih voda. Međutim, male bare u dvorištima, ustajala voda u saksijama mogu da budu povoljna mesta za razvoj komaraca.

Isušivanje tih malih barica, zamena vode samo  su neke mere kojima se sprečava razvoj komararaca“, dodala je na kraju dr Javorka Stankulić.

Jedna od preventivnih mera je i postavljanje  mreže na otvore kuća, a ona najefikasnija je zaprašivanje protiv komaraca. Bolest groznica zapadnog Nila se prvi put pojavila 2012.godine.

 

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik