26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

Potpisan ugovor o RTB-u Bor sa Ciđinom

Objavljeno u Privreda
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

PEKING, BOR - Nepunih dvadeset dana posle otvaranja ponuda na tenderu za Rudarsko topioničarski basen Bor u Pekingu je delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpisala ugovor sa najboljim ponuđačem, kineskom kompanijom "Ciđin majning grup" o preuzimanju 63 odsto vlasništva u Rudarsko topioničarskom basenu Bor.

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije "Ciđin" potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić. Njime je, kako je ranije rečeno, predviđeno ukupno investiciono ulaganje od milijardu i 460 miliona dolara, od kojih je 350 miliona predviđeno za dokapitalizaciju preduzeća, a 200 miliona za vrašanje istorijskih dugova RTB-a Bor po UPPR-u koji bi trebalo da budu isplaćeni do kraja godine.

"Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB 'Bora', investicija od 1,460 milijardi dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina. Ne moram da pričam koliko će to promeniti istok Srbije, doprineti rastu i RTB-a i tog dela Srbije i naše celokupne ekonomije. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009, uspeli smo da nađemo partnera koji će strateški sa Vladom razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće" - rekao je nakon potpisivanja ugovora ministar finansija Siniša Mali.

Predstavnici Vlade Srbije potpisali su u Pekingu još četiri važna ekonomska sporazuma. Između ostalog potpisan je i okvirni sporazum sa kompanijom Šandong Linglong oko nove investicije u fabriku guma u Zrenjaninu, vrednu skoro milijardu dolara, u kojoj bi posao do 2021. godine moglo da dobije 1.200 radnika, a do kraja posete Kini očekuje se potpisivanja najmanje 11 značajnih ugovora.

Više iz ove kategorije Raste izvoz RTB-a Bor »

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik