23. Mar 2019. Poslednja promena 3:48 PM, Mar 22, 2019

Dan Muzeja rudarstva i metalurgije obeležen izložbom „Pokloni i otkupi“

Objavljeno u Kultura
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - Muzej rudarstva i metalurgije u Boru od svog osnivanja 15. decembra 1950. godine, bavi se i sakupljanjem, čuvanjem, istraživanjem, i dokumentovanjem građe koja doprinosi širem razumevanju društveno istorijskog, kulturološkog, umetničkog i estetskog razvoja Bora. Kako bi istakla značaj umetničke zbirke kojom raspolaže, ova ustanova kulture 68 rođendan obeležila je izložbom „Pokloni i otkupi“ autorke višeg kustosa – istoričara umetnosti Danijele Matović, koju je otvorila član Gradskog veća Milena Stanojković.

Veliko mi je zadovoljstvo da vas sve pozdravim i čestitam praznik zaposlenima u Muzeju. Zaista sve ovo što se vidi je jedno pravo bogatstvo. Ja bih iskoristila simboliku i rekla da kako je rudnik naša riznica prirodnih bogatstva tako je Muzej riznica kulturnog nasleđa i svih ovih prelepih dela koja večeras imamo priliku da vidimo“ istakla je Milena Stanojković, član Gradskog veća u Boru.

Formiranje muzejskih zbirki i prikupljanje, evidentiranje i čuvanje kulturnog nasleđa, kao i njegovo izlaganje osnovna je delatnost Muzeja. Izložba obuhvata dvadesetak odabranih dela poznatih umetnika, koja do sada nisu izlagana a deo su bogatog fonda Umetničke zbirke borskog Muzeja koji raspolaže sa više od 900 ulja na platnu, akvarela, grafika, crteža i skulptura i drugih predmeta.

Izložba je koncipirana na različitosti autora, različitih stilskih pravaca kako bi se pokazalo čime umetnička zbirka raspolaže. Tu su dela poznatih srpskih umetnika: Miloša Gvozdenovića, Petra Aranđelovića, hrvatskog akademika Vanje Radauša, reč je o jednoj bronzanoj skulpturi Partizana koju je prilikom prve posete Boru 1948. godine na poklon rudarima i radnicima doneo Josip Broz Tito. Izložbu prati i katalog gde smo ispratili redosled sakupljanja svih umetničkih dela ove zbirke i pokušali da saznamo kako su dela dospela u muzej, otkupom ili poklonom. Poslednjih godina zbirka je uvećana i zahvaljujući otkupima koje finasira Ministarstvo kulture“, kaže viši kustos – istoričar umetnosti Danijela Matović, autor izložbe.

Povodom Dana muzeja v.d. direktora ove ustanove Nebojša Dimitrijević, uručio je zahvalnice darodavcima izložbe „Devojko mala“ Stanki Perović, Ivani Bogdanović, Gordani Nikolić i borskom aktivu žena. Kako je istaknuto, poštovaoci kulture i umetnosti u izložbenoj postavci „Pokloni i otkupi“, mogu da uživaju do 31. januara 2018. godine.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik