26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

Manjak đaka uslovio moguće izmene mreže škola

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BOR - U sedištu Borskog upravnog okruga u Boru postoji sedam različitih republičkih inspekcija: tržišna, ekološka, inspekcija rada, veterinarska, turistička, poljoprivredna i fitosanitarna dok u Negotinu radi vodoprivredna inspekcija. U svim inspekcijskim službama angažovano je ukupno 29 inspektora.

Ja moram da naglasim da sve inspekcije jako dobro rade, a na nivou republike Srbije jedna od inspekcija-tržišna je i vodeća sa najboljim rezultatima. Sa druge strane nama je neophodan inspektor ekologije. Mi smo skoro dobili jednog inspektora, koji je ujedno i načelnik inspekcije ali za više okruga između ostalog pokriva i naš okrug. Smatram da je sa našim privrednim subjektima kao što je “Ziđin Bor koper”, potreban jedan inspektor samo za ovu kompaniju, a moram da naglasim da imamo i Eliksir u Prahovu i veliki broj malih subjekata koji zahtevaju rad ove inspekcije” ističe Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga.

Osim nedovoljnog broja inspektora, sve evidentniji je i problem manjka đaka zbog kojeg je ove godine aktuelno i pitanje mreže škola. Da li postoje mogućnosti da ona pretrpi izmene in a nivou Borskog okruga biće poznato nakon sastanka koji će biti održan u utorak 22. januara .

Sastanku će prisustvovati predstavnici škola i lokalnih samouprava koji će na svojim sastancima odlučivati o mreži osnovnih škola, a u martu će i Vlada doneti odluke po istom pitanju. Ingerencije nad statusom osnovnih škola i predškolskih ustanova imaju lokalne samouprave, koje će izradom akta o mreži škola i predškolskih ustanova odlučiti o njihovom broju, dok o srednjim školama odluku donosi direktno Ministarstvo. Prošle godine takvom odlukom spojene su dve srednje škole u Kladovu u jednu integrisanu srednju školu“ dodaje Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga.

Razlog kreiranja nove mreže obrazovnih ustanova je što veliki broj osnovnih, ali i srednjih škola imaju manje od sto odsto učenika. Da li će mreža škola u Boru i ostalim opštinama Borskog okruga ostati ista, biće poznato narednih dana. Rok za završetak umrežavanja je 23. mart ove godine.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik