26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice

BOR - Od 21. do 27. januara obeležava se evropska nedelja prevencije raka grlića materice.U Evropi, Srbija se nalazi na petom mestu po broju obolelih i preminulih od raka grlića materice.Godišnje se otkrije 1200 novih slučajeva, a gotovo 500 žena premine od ove bolesti.

"U borskoj bolnici tokom 2017. godine 43 žene obolele su od raka grlića materice ili jajnika, 2018. otkriveno je još 40 novoobolelih, ali je najveći problem što se žene obrate za pomoć kada je bolest u odmakloj fazi. Treba naglasiti da je karcinom grlića materice moguće izlečiti ako se žena javi na vreme, pa su preventivni pregledi i rano otkrivanje bolesti u većini slučajeva od presudnog značaja", kaže dr Goran Golubović načelnik Odeljenja ginekologije Opšte bolnice u Boru.

Rak grlića materica izaziva jedan tip humanog papiloma virusa. Cilj redovnih kontrolnih pregleda je rano otkrivanje prvih promena na materici kada se one lako mogu ukloniti.

Prema podacima Republičkog zavoda za javno zdravlje u Srbiji svakog dana najmanje jedna žena premine, a najmanje četiri obole od raka grlića materice. To je moguće prevenirati redovnim zdravstvenim pregledima. Na taj način, za 80 odsto se smanjuje broj obolelih, jer se mogu otkriti uzročnici bolesti. Ovogodišnji slogan obeležavanja nedelje prevencije ove opake bolesti je "Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice".

 

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik