26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

Sve manje beba u Boru

Objavljeno u Društvo
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Boru je od početka 2019. godine rođeno dvadeset beba, što je lepa vest, ali ne dovoljno kako bi se promenio trend nataliteta koji već deceniju idi silaznom putanjom. Za 18 godina, stotinu porođaja manje, rezultat je koji ne daje dobre prognoze ni za narednih deset godinas.

BOR - Za dvadesetak dana 2019. godine, u borskom porodilištu rođeno je 20 beba. Uprkos tome, trend opadanja broja novorođene dece u Boru, kao i u većini zemalja u regionu, je više nego primetan.

"To potvrđuju i podaci da je 2018. godine u Boru rođeno 369 beba, 2017. godine  424, a godinu pre toga 409. Primetan je i drastičan pad u odnosu na 2000. godinu kada je bilo 524 porođaja što je najniži broj u odnosu na devedesete godine kada je rođeno 700 beba", kaže dr Goran Golubović, načelnik Odeljenja ginekologije Opšte bolnice u Boru. Za 18 godina, stotinu porođaja manje, rezultat je koji ne daje dobre prognoze ni za narednih deset godina, naglašava dr Golubović.

Faktori koji utiču na smanjenje broja novorođenčadi iz godine u godinu su sve brojniji, a najčešće je to nizak društveni standard, loša finansijska situacija i neizvesna budućnost, zbog čega se parovi sve kasnije odlučuju za potomstvo, a porodice su sve malobrojnije. Za prostu reprodukciju potrebno je da svaki bračni par dobije dvoje dece, a treće bi bilo samo korak ka rastu nataliteta. Imajući to u vidu, situacija je alarmantna, jer se parovi sve teže odlučuju i za prvog potomka, pa bela kuga poprima sve veće razmere.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik