26. Apr 2019. Poslednja promena 3:04 PM, Apr 25, 2019

Svetski dan borbe protiv raka

BOR - Ono što je bila kuga u srednjem veku, danas su maligne bolesti, zaključak je koji na Svetski dan borbe protiv raka 4. februara, potvrđuje alarmantna statistika.

"U Opštoj bolnici u Boru na godišnjem nivou je oko 350 do 400 novootkrivenih karcinoma, 2018. bilo je ukupno 4327 onkoloških bolesnika, a njučestaliji su, kao i ranije, rak pluća, debelog creva, dojke i prostate", kaže dr Goran Bogdanović, predsednik Borske podružnice Društva Srbije za borbu protiv raka.

Osim genetske predispozicije, vodeći uzroci oboljevanja i umiranja od raka su loše životne navike: konzumiranje alkohola, nikotina, nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti. Prevencija predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, a otkrivanje bolesti u početnoj fazi donosi veliku šansu za izlečenje.

"Besplatnim preventivnim pregledima, predavanjima o rizicima, prevenciji, dijagnostici i lečenju, koja Društvo za borbu protiv raka organizuje za odraslo stanovništvo ali i decu školskog uzrasta, čine se bitni koraci, ali je neophodno da se svi slojevi društva uključe u borbu protiv ove opake bolesti koja je uzela maha", naglašava dr Bogdanović.

U Srbiji, koja pripada grupi srednje razvijenih zemalja, godišnje se dijagnostikuje oko 36 hiljada novih slučajeva malignih bolesti, a život izgubi više od 20 hiljada ljudi. Prema procenama svetske zdravstvene organizacije do 2032. godine očekuje se da će oboleti 25 miliona ljudi širom sveta, odnosno, oboljevanje od raka će porasti za 70 odsto.

Pogledajte

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik

Produkcija: Radio televizija Bor ( RTV Bor)http://www.rtvbor.rs

Kategorija: Stranačka hronika

Centralna informativna emisija. Dnevnik je na programu svakog dana u 16 i 19 časova.Produkcija: Radio televizija Bor (...

Kategorija: Dnevnik