19. Aug 2017. Poslednja promena 3:09 PM, Aug 19, 2017

I ove godine 47 biračkih mesta u Boru

BOR - Birači u Srbiji, na predstojećim predsedničkim izborima, drugog aprila, moći će da glasaju na jednom od 8.253 biračka mesta, koliko je odredila izborna komisija. Od tog broja 8.224 biračka mesta su u gradovima i opštinama, a 29 unutar Zavoda za izvršenje sankcija.

Broj izbornih mesta u Boru isti je kao na prethodnim izborima - 47, a jedina promena je u lokaciji za građane koji su do sada glasali u mesnoj zajednici "Mladost". Na predsedničkim izborima ovo biračko mesto biće u osnovnoj školi "Treći oktobar" sa donje strane.

Broj biračkih mesta promenjen je u odnosu na prethodne izbore u opštini Voždovac, gde će zbog povećanja broja birača biti dva biračka mesta više.
Po jedno novo biračko mesto uvedeno je i u opštini Rakovica, u Kraljevu i Nišu, dok će u Krupnju i Užicu po jedno biračko mesto biti ukinuto zbog smanjenja broja birača.

Biračka mesta u inostranstvu i na Kosovu i Metohiji biće utvrđena posebnim rešenjem do 12. marta, nakon što RIK dobije predlog iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Određen je i način obaveštavanja RIK-a o toku glasanja na izborima, tako da će se podaci dostavljati preko veb aplikacije, a u slučaju da ne postoji internet veza podaci će moći da se dostavljaju i faksom. Ukupan broj birača koji su glasali dostavljaće se drugog aprila u 10, 14, pa u 18 časova.

Republička izborna komisija do sada je potvrdila predsedničku kandidaturu Aleksandru Vučiću, Vojislavu Šešelju, Saši Jankoviću i Vuku Jeremiću, dok je prikupljene potpise danas predao Boško Obradović.

Potpise građana izbornoj komisiji kandidati mogu da predaju do 12. marta, a nakon toga će javnim žrebanjem biti utvrđen njihov redosled na listi.

Građani uvid u birački spisak mogu da zatraže u Opštinskoj upravi ili direktno da provere na sajtu ministarstva lokalne samouprava. Žalbe i zahtevi za promenu biračkog spiska u lokalnim samoupravama se podnose do 17. marta, kada će zvanično biti zaključen birački spisak, a nakon toga, ukoliko ima potrebe, zahtevi se podnose direktno ministarstvu do 30. marta.