26. Sep 2017. Poslednja promena 4:35 PM, Sep 25, 2017

Potvrđene kandidature 11 kandidata za predsednika Srbije

SRBIJA - Republička izborna komisija za predstojeće predsedničke izbore u Srbiji zakazane za 2. april proglasila je 11 kandidatura.  Nakon burne sednice, RIK je proglasio kandidaturu Luke Maksimovića, ispred Grupe građana "Ljubiša Preletačević Beli – Beli samo jako". Tokom dana proglašene su i kandidature Milana Stamatovića ispred Grupe građana "Za zdravu Srbiju - Milan Stamatović", Nenada Čanka, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, i Miroslava Parovića, predsednika Narodnog slobodarskog pokreta.

RIK je ranije proglasio i kandidaturu lidera Srpske napredne stranke, Aleksandra Vučića, koji je zajednički kandidat vladajuće koalicije, zatim kandidaturu Saše Jankovića, koga je za predsednika Srbije predložila Grupa građana "Za Srbiju bez straha", kao i kandidaturu lidera radikala Vojislava Šešelja. Proglašene su i kandidature Vuka Jeremića, koga je predložila Grupa građana "Moramo bolje", predsednika Srpskog pokreta Dveri - Boška Obradovića, kao i predsednika pokreta Dosta je bilo, Saše Radulovića. Republička izborna komisija proglasila je i kandidaturu Aleksandra Popovića na predlog Demokratske stranke Srbije.

Potencijalni dvanaesti kandidat za predsednika je Predrag Vučetić ispred Grupe građana "Bela lađa – kapetan Vuč@ić“, koji je dobio 48 sati da otkloni nedostatke u dokumentaciji.

Redosled kandidata na izbornom listiću biće utvrđen javnim žrebom 17. marta. Žreb će biti sproveden na sednici Republičke izborne komisije na kojoj pravo prisustva ima i po jedan predstavnik svakog predlagača kandidata.

Birački spisak biće zaključen 17. marta u ponoć kada će biti utvrđen ukupan broj birača u Srbiji. Prema odluci RIK-a, građani Srbije glasaće na 8.253 biračka mesta u zemlji, od kojih će 29 biti u zatvorima. Na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija biće otvoreno 90 biračkih mesta, dok će u 32 zemlje širom sveta biti otvorena 53 biračka mesta.

Potvrđene kandidature 11 kandidata za predsednika Srbije, 14. mart 2017. (RTV Bor)