19. Aug 2017. Poslednja promena 3:09 PM, Aug 19, 2017

RIK: Vučić 57,03%, Janković 14,89%, Maksimović 9,04%

SRBIJA - Na predsedničkim izborima u Srbiji održanim 2. aprila, a na osnovu do sada obrađenih 56,56 odsto biračkih mesta ili 45,35 odsto biračkog tela, Republička izborna komisija saopštila je da je najviše glasova birača osvojio predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić, čak 57,03 odsto. Na ovom procentu izlaznost birača je 54,13 odsto.

Kandidat Grupe građana "Za Srbiju bez straha", Saša Janković osvojio je 14,89 odsto, dok je Luka Maksimović, ispred Grupe građana "Ljubiša Preletačević Beli – Beli samo jako", osvojio 9,04 odsto glasova birača.

Na četvrtom mestu za sada je Vuk Jeremić ispred Grupe građana "Moramo bolje" sa 5,33 odsto glasova, zatim sledi lider radikala Vojislav Šešelj sa 4,49 odsto. Predsednik Srpskog pokreta Dveri - Boško Obradović osvojio je 2,16 odsto, Saša Radulović, Milan Stamatović i Nenad Čanak imaju nešto više od jedan odsto glasova, dok su ispod jednog procenta glasova birača za sada Miroslav Parović i Aleksandar Popović.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević istakao je da je izborni dan protekao mirno, bez zabeleženih nepravilnosti. Problemi koji su se javlјali u toku dana bili su tehničke prirode i rešavani su na terenu u saradnji sa kooridinarima. Sledeću konferenciju za novinare Republička izborna komisija održaće danas u 10 časova.

Iako su rezultati nezvanični, ne očekuju se veća odstupanja, tako da je pobednik izbora dobijen već u prvom krugu, što se prvi put desilo u Srbiji na predsedničkim izborima od uvođenja višestranačkog sistema.