Viša cena lubenice i dinje zbog slabijeg roda

BOR – Borska zelena pijaca i ovih vrelih letnjih dana dobro je snabdevena i voćem i povrćem. Među najtraženijim su lubenica i dinja. S obzirom na to da je već sredina sezone cene su ipak više nego prethodne godine. Razlozi su višestruki kažu prodavci.

Prodaja ide solidno, neki kupuju, neki ne. Cena je 40 dinara po kilogramu za lubenicu, bila je i skuplja, sada je krenula da pada verovatno zbog vremena i manji je rod“, rekao je Aleksandar Ivanović iz sela Klenovac kod Negotina koji se proizvodnjom bostana bavi desetak godina.

Proizvodim bostan od malena. Bio sam svuda svuda prodavao i evo već duže vreme sam u Boru. Zadovoljan sam prodajom, a cena je od danas 30 dinara za kilogram lubenice“, dodaje Momir Milojević takođe iz sela Klenovac kod Negotina.

Trgovci kažu da se bolja prodaja očekuje narednih dana po padu cena. Lubenice se trenutno može naći po ceni od 25 do 40 dinara po kilogramu, dok dinja sada košta oko 50 dinara za kilogram.

Cena je zadovoljavajuća, prodaja slaba. Malo ljudi kupuje i rod je podbacio 70 odsto, a skuplja je i jer je skupa u okruženju i ne može da se uveze. Kvalitet je izvanredan, ali je rod mali“, kaže Zoran Hristov, prodavac bostana iz Braćevca kod Negotina.

Zbog visoke temperature na pijaci nije bilo puno kupaca. Ipak je bilo i onih koji su za rashlađenje tokom vrelog dana kupili upravo lubenicu.

Ko ne bi voleo da je bostan jeftiniji, ali šta ćemo kupuje ko može, a sa druge strane i proizvođači moraju nešto da zarade“, rekao je kupac iz Bora.

Zbog visokog sadržaja vode, lubenica i dinja su odličan izvor vitamina C i A, kalijuma i magnezijuma, a zbog niskokalorične vrednosti treba ih uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *