Više novca za poljoprivredu u narednoj godini

BOR-Grad Bor planira da u narednoj godini izdvoji oko  25 miliona dinara za podsticaje u poljoprivredi, deset miliona više nego u ovoj. U cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje subvencije će biti 60 umesto dosadašnjih 50 odsto vrednosti  kupljene robe. Najviše novca, duplo više nego u ovoj godini, planira se za podsticaje u voćarstvu, jer osim sadnica voća, Grad Bor će omogućiti kupovinu opreme za dalju preradu.

Nakon ovogodišnjeg lošeg iskustva zbog otežane prodaje jagodičastog voća, odlučili smo da deo novca izdvojimo za kupovinu opreme za preradu. To će našim voćarima značajno pomoći, jer sve više je zasada pod kupinom i malinom“, rekao Ljubiša Repedžić, član Gradskog veća.

Novina ,koja se planira, takođe, u narednoj godini je subvencionisanje kupovine mehanizacije.

Subvencionisaćemo sve vrste mehanizacije. Planiramo da što više naših poljoprivrednika kupi makar po jednu mašinu“,kaže Repedžić.

Naravno, lokalna samouprava će  u narednoj godini nastaviti da odobrava subvencije  i stočarima, jer činjenica je da je ova grana poljoprivrede i dalje najzastupljenija u borskim selima.

Planiramo da subvencionišemo, osim ovaca i kupovinu  priplodnih junica“, dodao je Ljubiša Repedžić.

U 2018.godini  Grad Bor je odobrava subvencije za nabavku omatičenih ovaca, osemenjavanje goveda, kupovinu voćnih sadnica, pčelarske opreme i edukaciju poljoprivrednika. Konkursi su još uvek otvoreni sve do utroška planiranog novca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *