Za Bor nadležna filijala Poreske uprave u Zaječaru

BOR – Borani će u buduće poslove koje su do 1. jula završavali u borskoj filijali Poreske uprave Srbije, samo delimično moći da obave u pisarnici u svom gradu, za ostalo će biti nadležna zaječarska filijala koja pokriva i Majdanpek, Negotin, Kladovo i Boljevac. Borska filijala zadužena je za takozvane izdvojene aktivnosti: porez na prenos apsolutnih prava, porez na nasleđe i poklon, porez na nepokretnosti i porez na motorna vozila i registrovano oružje. Za ostale nadležnosti kao što su porez na dohodak, akcize, dobit pravnih lica, doprinose za obavezno socijalno osiguranje i dohodak građana, neophodno je da u pisarnici u Boru podnesu zahtev koji se dalje prosleđuje zaječarkoj filijali. Razlog ovih promena je organizaciona transformacija Poreske uprave Srbije kojom je prepolovljen broj filijala pa od 1. jula umesto nekadašnjih 78 broji svega 37 organizacionih delova, a kako je saopšteno iz ovog državnog organa, postupak je izvršen bez ijednog otpuštenog radnika. Ovo je nastavak transformacije započete u avgustu  2017. kada je sa 178, broj filijala smanjen na 78, u skladu sa Programom transformacije Poreske uprave koji je usvojila Vlada.

Suštinski, obaveze fizičkih lica se nisu bitno promenile, ali Borani ipak negoduju.

Osim što ne odobravaju ovakvu proceduru, mnogi još uvek nisu ni upoznati sa novinama u radu Poreske uprave, s obzirom na kratak period od njihovog stupanja na snagu.

Cilj ovakvih promena je postizanje  visokog nivoa efikasnosti i efektivnosti poslovnih procesa, moderne infrastrukture i radnog okruženja, kvaliteta rada, sistemskih rešenja koja će rezultirati još većom naplatom javnih prihoda i racionalizacijom troškova poslovanja, ističu u Poreskoj upravi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.