Za zamenu stolarije u Majdanpeku od opštine i države 20 miliona dinara

MAJDANPEK – Opština Majdanpek je jedna od 67 lokalnih samouprava u Srbiji, koja će, uz pomoć države subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju izolacije građanima koji se budu prijavili za sprovođenje ove mere energetske efikasnosti.

Za participiranje polovine troškova zamene stolarije Opština Majdanpek je izdvojila deset miliona dinara i isto toliko država, što je i maksimalni iznos u ovom pilot projektu“, kaže Mirjana Cakić Mladenović, pomoćnik predsednika Opštine, dodajući da se uskoro očekuje objavljivanje javnog poziva, po kojem će se prijavljivati zainteresovani građani.

Primera radi, troškovi ugradnje nove PVC stolarije za stan od 60 kvadrata iznose oko 1500 evra, od čega vlasnik stana obezbeđuje 750, a drugu polovinu država, odnosno lokalna samouprava.

Računica, inače, kaže da se u domaćinstvima Srbije skoro 40 odsto energije gubi zbog toga što vrata i prozori ne dihtuju, kao i zbog loše fasadne i krovne izolacije. Sa ciljem da se taj procenat svede na nulu, Ministarstvo rudarstva i energetike je i pokrenulo ovaj projekat, u okviru kojeg je prema najavama do kraja godine planiran još jedan poziv lokalnim samoupravama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.