Zadrugama 600 miliona dinara bespovratne pomoći

SRBIJA – Kabinet za regionalni razvoj i Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti najavili su novi program pomoći zadrugama „Dan posle“, koji će se sprovoditi nakon epidemije virusa korona. Za zadruge je spremljena pomoć od 600 miliona dinara.

Nije reč o kreditu, već o direktnoj, bespovratnoj pomoći, ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić. Po njegovim rečima, pojedinosti oko novog programa biće uskoro objavljene, a zadrugari će dobiti dovoljno vremena da se pripreme.

Za preporod sela, posle pandemije, biće iskorišćeno i 300 miliona dinara, što zajedno čini sumu od 900 miliona dinara ulaganja u zadruge i sela Srbije, kaže Krkobabić. U to nisu  ubrojena  sredstva koja će u poljoprivredu i seoske sredine biti uložena najnovijim ekonomskim merama Vlade Srbije. Pokazalo se da je selo uspešno tamo gde postoji i uspešno radi zadruga, pa će država nastojati da pomoć stigne do što većeg broja starih i novoosnovanih zadruga.

U Srbiji radi 1.700 ovakvih poljoprivrednih organizacija, od čega je 700 osnovano u protekle tri godine.

Do sada je Kabinet za regionalni razvoj dodelio 1,7 milijardi dinara zadrugama za kupovinu opreme, mehanizacije, unapređenje tehnoloških postupaka, zasnivanje osnovnog stada ovaca, koza, krava, kao i višegodišnjih zasada. Sredstva su dobile 152 zadruge u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *