Zagađenje najveći problem meštana Slatine

BOR – Najveći problemi meštana mesne zajednice Slatina pored Bora tiču se zagađenja, rečeno je na sastanku stanovnika ovog sela i predstavnika lokalne samouprava, javnih i javno komunalnih preduzeća, inspekcijskih službi, gradske uprave i ustanova socijalne zaštite.

Aerozagađenje je proteklih meseci bilo znatno iznad dozvoljenog, ne samo sumpor dioksidom već i PM česticama, a tu je i višedeceniski problem industrijskih otpadnih voda i onih koje dolaze iz gradskog kolektora. Automatska merna stanica u ovom selu je posle više od godinu i po dana proradila osmog jula, ali meriće i dalje samo sumpor dioksid ne i opasnije PM čestice.

U ovoj mesnoj zajednici kažu da su na sastanku sa predstavnicima kompanije Ziđin dobili obećanje da će zagađenje vazduha biti svedeno na minimum i da se radi na izradi projekta za izgradnju još jedne fabriku sumporne kiseline koja bi primala sav višak gasova i za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda koje bi trebao da počnu da rade najkasnije do kraja naredne godine, čime bi problem zagađenja bio trajno rešen. Oni su pre ovog sastanka razmatrali mogućnost da na problem skrenu pažnju protestom i blokadom puta Bor – Slatina. Prema rečima predsednika saveta mesne zajednice Slatina Bobana Milojkovića, zagađenje u Boru i okolini je smanjeno u odnosu na jun, ali ga još uvek ima.

„Redovno pratimo situaciju i nećemo odustati od zahteva da iznad Bora i okolnih sela bude čist vazduh.“ – kaže Milojković.

Prema rečima predstavnika lokalne samouprave najkasnije do sredine naredne godine biće završen projekat za fabriku za preradu otpadnih fekalnih i atmosferskih voda, a nakon toga trebalo bi da bude izgrađena ova fabrika koja će problem izlivanja otpadnih voda rešiti za stalno.

Većina aktivnosti na uređenju Slatine koje su prošle godine dogovorene je završena, a ove godine nastavlja se uređenje puteva, nasipanje rizlom i asfaltiranje po dogovorenim prioritetima. Predviđeno je i renoviranje doma kulture u ovom selu, rekonstrukcija krova koji prokišnjava i unutrašnjosti doma kulture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.