Zagađenju sa divljih deponija najviše izložena deca

MAJDANPEK – Osim o prašini, kao vodećem ekološkom problemu u Majdanpeku, na nedavno održanoj sindikalnoj radionici na temu uticaja zagađivača na radnu i životnu sredinu, bilo je reči i o divljim deponijama, problemu koji se u Srbiji čini nerešivim već više od pola veka.

O toksičnim materijama koje se emituju pri sagorevanju na deponijama, za koje smo svi odgovorni, govorila je doktor Dragana Đorđević, iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.

Mi smo danonoćno izloženi zagađenju koje se širi sa deponija koje gore i emituju toksične materije koje ugrožavaju naše zdravlje. Deca su  u tom smislu najugroženija, jer za njih i nije potrebna velika doza da bi narušila zdravlje njihovog malog organizma“, naglasila je dr Đorđević.

I pored te činjenice slika u Srbiji se po tom pitanju sporo menja, delom zbog lošeg organizovanja upravljanja otpadom na lokalnom nivou, a delom i zbog ustaljenih loših navika. Prema zvaničnim informacijama, na teritoriji Srbije nalazi se oko tri hiljade divljih deponija, dok je nezvanična brojka desetostruko veća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *