Zaječarski vrtići od ponedeljka počinju da rade

0

ZAJEČAR – U prvoj fazi otvaranja predškolske ustanove „Đulići“ u Zaječaru počinje da radi pet gradskih vrtića, dok će dva seoska početi kasnije, kada se za to steknu uslovi i kada se prijavi dovoljan broj dece. Za početak rada zaječarskih vrtića bilo je potrebno da se ispoštuje čitav niz mera za bezbedan boravak.

„Roditelji prvo moraju da obezbede potvrde od firmi u kojima rade da moraju da rade i da ne mogu da posao obavljaju od kuće. Takođe i da donesu potvrdu lekara da je dete zdravo i da sa vaspitačima dogovore vreme dolaska i odlaska. Postoji još niz mera koje će roditelji preduzimati u dogovoru sa vaspitačima svakog dana radi bezbednog boravka njihove dece u ustanovi“, rekla je Tanja Jovanović, direktorka Predškolske ustanove „Đulići“.

Direktorka dodaje da je osim roditelja i ustanova „Đulići“ je morala da uradi puno toga kako bi deca mogla da budu primljena.

„Uradili smo sanitarne preglede, kovid testiranje, pripremili smo vrtiće za dezinfekciju koju će uraditi Zavod za javno zdravlje. Takođe pripremamo i program rada za manje grupe. U obavezi smo da radimo češće dezinfekcije, da držimo higijenu na visokom nivou i da nosimo zaštitnu opremu“, istakla je Tanja Jovanović.

Oko deset odsto roditelja je do sada odlučilo da dovede decu u vrtić.  Jelena Nikolić je morala da se odluči da svoje dete dovede u ponedeljak u vrtić jer mora da radi, a dete nema ko da čuva.

„Iako se bojim malo, morala sam da ga dovedem jer radim u zdravstvu, a samohrana sam majka , ali se nadam da će sve biti u redu i da ćemo se uskoro vratiti normalnom životu“, kaže Jelena.

Ministarstvo prosvete i krizni štab obezbedili su sve što je potrebno za bezbedno funkcionisanje vrtića. Dopremljena su sredstva za dezinfekciju, maske, rukavice i viziri, dezobarijere i beskontaktni toplomeri, tako da će mališani koji u ponedeljak 11. maja dođu u vrtić biti bezbedni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *