Zajedno obezbediti sredstva za izradu tehničke dokumentacije Koridora Istok

0

BOR – Predstavnici opština i gradova Borskog, Braničevskog i Zaječarskog upravnog dogovarali su na sastanku u Boru zajedničke aktivnosti koje će ubrzati realizaciju projekta Koridor istok. Ovaj strateški i ekonomski značajnan auto put, u dužini oko 140 kilometara trebalo bi da nađe svoje mesto u prostornom planu Srbije i Bugarske. Podrška postoji i sa jedne i sa druge strane.

Dragan Vranić savetnik predsednika Vlade Srbije za regionalni razvoj lokalne samouprave je rekao: „Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem opredeljena je za razvoj infrastrukture, koja je stožer razvoja celokupne državwe, jer bez dobre infrastrukture nema razvoja ni turizmna, ni privrede, nema ničega. stoga će mandat ove Vlade i biti da se završi projektva dokumentacija za realizaciju projekta, koji će biti izuzetno značajan kako za državu Srbiju tako i za regije kroz koje prolazi“. Momčilo Stankul guverner Vidinske oblasti u Bugarskoj izrazio je svoje zadovoljstvo što prisustvuje sastanku u Boru i rekao“.

Izgradnja tog puta, koji će biti vezan za naš Koridor 4, od izuzetnog je značaja za republiku Bugarsku ali i republiku rumuniju. Važan je za zbližavanje naših naroda, koje uz dobrosusedske odnose veže i istorija. Veoma smo zainteresovani i nadamo se da će projekat biti uspešno završen kako za vas tako i za nas.

 

Ovaj koridor neće samo biti most koji spaja kulturu i ljude dve susedne zemnlje već će biti i stožer ubrzanog privrednog razvoja dve zemlje“. Na sastanku u Boru istaknuto je da se očekuje da će Koridor istok uskoro naći svoje mesto u prostornom planu kako Srbije, tako i Bugarske. Miroslav Knežević načelnik Borskog upravnog okruga naglasio je da su prvi koraci već preduzeti i rekao: „Očekujemo da će Koridor Istok imati svoju ličnu kartu u prostornom planu Srbije i Bugarske, jer moramo zajedničkim snagama pokušati da iz raspoloživih izvorakako Evropskih tako i domaćih obezbedimo što pre neophodna sredstva za finansiranje izrade projektne dokumentacije projekta“.

O značaju ove trase koja obuhvata drumski, železnički i rečni saobraćaj i direktno spaja države Balkana sa zapadnom Evropu i Bliskim istokom, o njenoj ekonomskoj, socijalnoj, ekološkoj i demografskoj značenju u Boru je govorio i Nenad Čolović, autor i inicijator projekta koridora “Istok”.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ub3kt“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *