Zakon o alkoholnim pićima povoljan za voćare

SRBIJA, BOLJEVAC, OSNIĆ – Siniša Strahinić, voćar iz Osnića kod Boljevca ima tri i po hektara pod raznovrsnim voćem,najviše pod višnjom, dunjom, kruškom i kupinom. Već deceniju prozvodi od jedne do tone dve rakije i nije imao problema u prodaji. Ove godine je odustao od prerade, jer je očekivao dugo najavljivani Zakon o jakim alkoholnim pićima koji je prema njegovom mišljenju povoljan za prerađivače.

„Zato što  voćari imaju mogućnosti da je prerade u tzv meku rakiju i takvu da je prodaju, bez ikakvih kontrola. Ko hoće sam da je prerađuje mora da se registruje. Detaljnije o uslovima moramo da se dogovorimo sa Ministarstvom poljoprivrede“, rekao je Siniša Strahinić.

Cilj Zakona o jakim alkoholnim pićima je liberalizacija uslova za proizvodnju rakije, a to će  prema očekivanjima Vlade Srbije dovesti do smanjenja troškova, a time i do povećanja broja registrovanih proizvođača.

„Svi proizvođači koji žele da se registruju, između ostalog, moraju da poseduju dokumentaciju o proizvodnji, o čuvanju, geografskom poreklu rakije“, istakla je Zorica Petkanić, stručni saradnik u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Negotinu.

Siniša Strahinić smatra da u Zakonu ima puno nedorečenih stavki, ali  ostaje za sada ostaje  pri odluci da registruje ovu proizvodnju.

„Sada predstoji da sagledamo naše uslove i finansijske mogućnosti, dodao je Strahinić.

Ako, ipak, ne može da ispuni uslove za proizvodnju rakije, prema novom Zakonu, Siniša kaže da neće odustati od voćarstva, ali hoće od prerade. Umesto rakije prodavaće samo voće.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3e29i1″ allowfullscreen ]
Zakon o alkoholnim pićima povoljan za voćare… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *