„Zaštita“ testira nivo buke, a borski fakultet potrese zbog miniranja

BOR – Pošto je završila instaliranje opreme za testiranje buke i potresa zbog miniranja, Srbija Ziđin Koper ovlastila je beogradsku firmu „Zaštita“ u Beogradu da sprovede testiranje nivoa buke, a Tehnički fakultet u Boru da izmeri seizmičke potrese zbog miniranja kod ventilacionog okna najbližeg rudniku „Jama“. Prikupljanje podataka počelo je 24. maja i u naredne četiri sedmice svakoga dana, od 9 do 12 sati, biće realizovane test-probe.

U tom periodu, Kompanija nastavlja da preduzima sve mere za smanjenje potresa i buke, pa se za zaptivanje i apsorpciju zvuka upotrebljavaju troslojne viseće platforme, dok su na tri strane kanala postavljene gumene obloge otporne na habanje. Na ulazu u okno koristi se cerada ili pamučna zvučna izolacija i sitni pesak za zaptivanje minskih bušotina, a sam postupak miniranja prilagođava se segmentiranim nabojem eksploziva i većim brojem minskih bušotina.

Pre početka miniranja, svakoga dana oglasiće se kao znak upozorenja tri zvučna signala. Nakon toga, jedan zvučni signal će biti znak da je miniranje završeno. Rezultate merenja testiranja buke i potresa beogradska „Zaštita“ i borski Tehnički fakultet objaviće zajedno naredne sedmice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *