Zatvaranje izložbe“Borsko dete: detinjstva u socijalističkom Boru“

BOR – Kroz dva i po meseca izložba „Borsko dete: detinjstva u socijalističkom Boru“ privukla je veliki broj posetilaca. Zatvaranje izložbe ispratilo je autorsko vođenje, što je takođe novina u borskom muzeju.

Mi smo u muzeju izuzetno zadovoljni posetom, a ono što je praksa u muzejima, prestoničkim i u svetu, jeste da se povodom zatvaranja izložbe organizuju ovakva autorska, odnosno stručna vođenja. Rešili smo da i mi uvedemo tu praksu. Posetiocima ćemo ovom prilikom da ispričamo sve ono što nismo rekli u protekla dva meseca o izložbi, sva saznanja do kojih smo došli istraživanjem lokalne zajednice„, kaže Suzana Mijić autor izložbe.

Izložba „Borsko dete: detinjstva u socijalističkom Boru“ ostaće upamćena, između ostalog i po jednoj urbanoj legendi koja se rodila.

S obzirom da je na izložbi zaista puno igračaka kojima su se igrali naši sugrađani šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, vrlo je zanimljiva reakcija nastavnika i učitelja bila prilikom organizovanih poseta borskih škola muzeju. Oni su bili fascinirani. A reakcijom učenika nižih razreda na lutku koja je ovde izložena, a inače je nekada bila poznata kao lutka za krevet, ona koja je samo stajala kao ukras na krevetu i nije smelo sa njom da se igra, nastala je jedna urbana legenda. Naime, deca su je nazvala „ukleta lutka“ jer im je bila zastrašujuća, čudna, prvi put su videli takvu lutku. To je upoznavanje prošlosti i kroz ovaj materijal dobijamo mnoge poruke, o socio – kulturnom kontekstu vremena u kom je nastajao„, kaže Suzana Mijić autor izložbe.

Šezdesete, sedamdesete i osamdesete godine u Boru obeležila je urbanizacija, progres, modernizacija i spajanje različitih identitetskih grupa, a taj istorijski period života i rada građana, autorka Suzana Mijić, je kroz eksponate veoma slikovito uspela da prikaže mladim generacijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *