Završena desetodnevna policijska operacija “Dunav 2017”

KLADOVO- Kladovo je, od četvrtog do 13. maja, bilo domaćin desetodnevne operacije graničnih policija sedam država jugoistočne Evrope “Dunav 2017”, u kojoj su na delu sarađivali i znanje i iskustva razmenjivali pripradnici graničnih policija država zapadnog Balkana, Austrije i Moldavije.

“Prošle godine je bila operacija “Avala” prema Republici Makedoniji, u septembru, kada su bili izvanredni rezultati, a ova je to malo “prevazišla”, da tako kažem, ne prema rezultatima, ali jeste prema svemu ostalom. Bilo je sedam zemalja, čak su Hrvati imali četiri policijska službenika, došli su Šengen busom, kao i Slovenci. Imali smo i psa za drogu, koga su doveli policijski službenici Slovenije. U saradnji sa policijskim upravama u Jagodini, Zaječaru i Boru i sa regionalnim centrima granične policije prema Rumuniji, “Jug” i prema Bugarskoj, sa Upravom carina i zajedničkom komandom združenih snaga vojske i policije, mi smo i organizovali uspešnu akciju. Malo je stanovništvo u početku bilo zbunjeno, kako deluju ovde i policajci iz drugih zemalja, ali posle dva-tri dana, kada su videli da je to sve kako treba, onda su ih stvarno lepo prihvatili”, rekao je Milenko Vukadinović, šef Odseka za suzbijanje prekograničnog kriminala u Upravi granične policije MUP-a Srbije.

Cilj zajedničkog policijskog rada u gradu na obali Dunava i na još pet punktova na teritoriji policijskih uprava Bor, Jagodina i Zaječar, podržanog međunarodnim projektom organizacije DCAF, Instituta za demokratski nadzor nad oružanim snagama, u Ljubljani, bio je razmena iskustava pripadnika granične policije u državama suočenim sa sličnim problemima u svakodnevnom radu, poput krijumčarenja ilegalnih migranata, narkotika, oružja i duvana i otkrivanja drugih prekograničnih kriminalnih aktivnosti.

“Veliki je dobitak ove akcije, uz rezultate, razmena policijskog iskustva. Posao nam je svagde isti, međutim metode, modusi činjenja kaznenih dela, prekršaja, su različiti i ovo je jedan veliki plus i svoja iskustva ćemo, naravno, preneti na rad u Hrvatskoj”, rekao je Jure Klišanin, vođa tima granične policije Hrvatske koji je učestvovao u ovoj operaciji. “Nije moje prvo iskustvo na međunarodnom nivou, ali je svaki put nešto novo. Kolege su bile fantastične, rad je bio fantastičan, bili su dobri rezultati i dobra saradnja. Razmenili smo iskustva, za sedam, osam dana se dosta toga naučilo i, što je najbolje, bilo je jedno izuzetno dobro druženje, što je velika stvar u svemu ovome”, rekao je Predrag Đurišević, učesnik zajedničke operacije iz granične policije Crne Gore. “Mislim da su za uspeh zaslužni svi koji su došli, ali možemo pripisati i šefovima njihovih policija jer su prepoznali stvarnu vrednost ovakvih operacija. Veoma nam je drago da kao organizacija možemo to podržati i da nudimo podršku regionalnom odgovoru prekograničnom kriminalu. A kada je reč o radu i rezultatima operacije, mi smo potpuno oduševljeni”, rekao je Rok Derenčin, menadžer projekta organizacije DCAF, u saradnji sa kojom je i izvedena međunarodna operacija granične policije. Osim razvijanja saradnje i bolje koordinacije rada graničnih službi, u toku operacije otkriveno je i zaplenjeno 5300 paklica cigareta bez akcizne markice, privremeno je oduzeto šest vozila zbog krivičnih dela i saobraćajnih prekršaja, a otkrivena su i dva falsifikata američikih vozačkih dozvola i osiguranja automobila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.