Zbog visoke temperature učestali pozivi lekarima za pomoć

BOR – Služba hitne medicinske pomoći borskog doma zdravlja radi 24 sata dnevno. Iako tokom cele godine beleži veliki broj pacijenata dodatno je opterećena tokom letnjih meseci. Visoka spoljna temperatura prethodnih dana prouzrokovala je povećan broj poziva, a od sto pregleda dnevno, pet odsto intervencija je na javnim mestima.

Visoka temperatura ni zdravima, a kamoli bolesnima ne prija. Imali smo značajan porast intervencija i pregleda u ambulanti hitne službe, na desetine. Posebno nam je nekoliko noći unazad bilo teško za rad. Puno se pacijenata javilo. Patologija je raznolika sve se nekako inteziviralo, nažalost i saobraćajni incidenti, udesi, pogoršanje hroničnih bolesti starije populacije, alergijske reakcije. Stvarno je puno, puno posla“, rekao je dr Zoran Stanojlović, načelnik Hitne službe Doma zdravlja u Boru.

Osim izraženijih hroničnih tegoba, zbog vrućine u ovom periodu bila su učestalija i kolapsna stanja, a usled smanjene pažnje i koncentracije vozača, ali i upotrebe alkohola i neprilagođene brzine, gotovo svakodnevno su registrovani i incidenti u saobraćaju.

I to ćemo po ko zna koji put da ponovimo da se za volan ne seda u alkoholisanom stanju, da se na put ne kreće bez prethodnog odmora, da se prave češće pauze, da se unosi dovoljno tečnosti. Nažalost i sinoć smo u večernjim satima imali jednu težu saobraćajnu nesreću na putu prema Donjoj Beloj Reci gde su dve muške osobe srednjih godina teško povređene. Neprilagođena brzina, vožnja u alkoholisanom stanju su najčešći uzroci saobraćajnih incidenata“ istakao je dr Zoran Stanojlović, načelnik Hitne službe Doma zdravlja u Boru.

Visoka temperatura obara krvni pritisak što rezultira pospanošću, tromošću, malaksalošću i smanjenom koncentracijom, zato je neophodno poslušati savete i zaštiti se tokom vrelih letnjih dana.

Koristim priliku da apelujem na naše sugrađane da poslušaju savete koje dajemo i stalno ponavljamo, a koje ću ponoviti opet: Sklonite se sa sunca u najtoplije doba dana, unosite tečnost, rashlađujte organizam, rashlađujte prostorije u kojima boravite, izbegavajte direktnu izloženost suncu, i sve što možete od poslova da odložite, odložite za prepodne ili popodnevne sate i veče kada je niža temperatura“, dodao je dr Zoran Stanojlović.

Osim obolelima od hroničnih bolesti, oprez se savetuje i deci, trudnicama i starijim sugrađanima, koji treba da povedu više računa o zdravlju. Posebna pažnja u letnjim mesecima savetuje se i vozačima ali i kupačima, jer i kupališta kao i putevi ne praštaju greške.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *