Zdrav i aktivan život prevencija dijabetesa

BOR; SRBIJA – Od šećerne bolesti u Srbiji boluje oko 710.000 ljudi, a dijabetes tipa 2 sve češće se dijagnostikuje kod dece i adolescenata. Simptomi ove podmukle bolesti su često suptilni, ponekad i neprimetni.

Dijabetes je hronično progresivno oboljenje koje se teško prepoznaje i može da prođe dosta vremena dok se ne dijagnostikuje. Najčešći simptomi su: izražena žeđ, učestalo mokrenje, gubitak telesne mase uprkos često povećanom apetitu i pojačanom kalorijskom unosu nrane, brzo zamaranje i osećaj malaksalosti,, sporije zarastanje rana, povećana potreba za slatkišima“, kaže dr Branislava Radosavljević, internista u Opštoj bolnici u Boru.

Kad se bolest drži pod kontrolom, sa dijabetesom se može živeti, ali ukoliko se ne leči, može da dovede do ozbiljnih poremećaja.

Dijabetes je zaista ozbiljna bolest koju otežava upravo nedostatak simptoma a može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija: poput gubitka vida, kardiovaskularnih i bolesti bubrega. Terapijom se trudimo da sprečimo komlikacija jer kada se dese više nemožemo da popravimo mnogo. Dijabetes može dovesti i do invaliditeta“, dodaje dr Branislava Radosavljević, internista u Opštoj bolnici u Boru.

Prevencija je najbolji način zaštite. Na određene faktore, kao što su genetski i „starosni“ se ne može uticati, ali postoji mnogo više faktora rizika koji se mogu izbeći ako se povede računa o stilu života, u koji osim zdrave ishrane treba uvrstiti i svakodnevnu fizičku aktivnost.

Zdrav i aktivan život prevencija dijabetesa, 10.mart 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *