Zdravstvena tribina u mesecu borbe protiv raka dojke

0

MAJDANPEK – Povodom oktobra, meseca borbe protiv raka dojke, Udruženje građana za podršku obolelima od karcinoma “Nismo sami” u saradnji sa lokalnom samoupravom, organizovalo je, u Majdanpeku, zdravstvenu tribinu, na kojoj su o faktorima rizika i važnosti preventive govorili doktor Borislav Petrović,  hirurg u Zdravstvenom centru Kladovo i Sladunka Ristić, ginekolog-akušer u majdanpečkom Domu zdravlja.

Zbog sve većeg broja obolelih od ginekoloških i kancera dojke, i ovom prilikom istaknut je značaj organizovanog skriniga i redovnog samopregleda.

Kada su faktori rizika u pitanju posebno bih istakao nezdravu ishranu, sa puno konzervirane hrane, koja u sebi sadrži velike količine nitrita, ali i pesticida, gojaznost, genetiku, kao i ranu prvu menstruaciju, odnosno, kasnu menopauzu”, naglasio je doktor Petrović.

Zdravstvenom predavanju u Majdanpeku prisustvovao je veliki broj žena, među kojima je bilo i dosta pacijentkinja doktora Petrovića, koje su za njega imale samo reči zahvalnosti, ali i pohvala za njegovu posvećenost poslu, odnos prema pacijentima, strpljenje, empatiju i sve drugo što, kako su rekle, mnogo znači u trenucima saopštavanja teških dijagnoza.

Neka apel sa ovog skupa bude da se takve dijagnoze redovnim preventivnim pregledima preduprede, a kolegama da uvek imaju vremena za svoje pacijente, pa i onda kada dođu samo da provere svoje zdravstveno stanje”, dodao je doktor Borislav Petrović, koji je zahvalio i majdanpečkoj lokalnoj samoupravi koja je imala razumevanja za materijalnu pomoć Zdravstvenom centru Kladovo kada je to bilo potrebno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *