U kompaniji Srbija Ziđin Koper zaposlena je 971 žena. Od tog broja, njih 277 svoj „hleb sa sedam kora“ zarađuje „na liniji bakra“, odnosno u neposrednoj proizvodnji. Rade i na kopu, i u jami, i u flotaciji, i u topionici. Spuštaju rudare u jamu, nadziru drobljenje rude, kontrolišu mlevenje, voze teške kamione, upravljaju rudarskom mehanizacijom, ali je i popravljaju. Lepšem polu su u Srbija Ziđin Koper povereni i brojni menadžerski poslovi, pa njih 109 ili 24% od ukupnog broja menadžera, radi na rukovodećim pozicijama   

BOR – U kompaniji Srbija Ziđin Koper, u majdanpečkom i borskim rudnicima bakra i Topionici i rafinaciji, zaposlena je 971 žena. Ako ste pomislili da one uglavnom sede u kancelarijama i rade ženske poslove, ako posao danas uopšte može da se podeli na muški i ženski, u zabludi ste. Statistka koju smo „izvukli“ uoči Osmog marta kaže da njih 277 svoj „hleb sa sedam kora“ zarađuje „na liniji bakra“, odnosno u neposrednoj proizvodnji, što je dovoljan podatak da se opovrgne uvreženo mišljenje da žene svuda rade pretežno „režijske“ poslove. To jednostavno nije tačno, bar kada je reč o ovoj kompaniji. Jer, dame iz Srbija Ziđin Koper zarađuju platu i na kopu, i u jami, i u flotaciji ili u topionici. Spuštaju rudare u jamu, nadziru drobljenje rude, kontrolišu mlevenje, voze teške kamione, upravljaju rudarskom mehanizacijom, ali je i popravljaju.

„Doktorka“ za rudarske mašine

Zorka Jovanović 

Foto: Vladimir Sporčić

Inženjerka mašinstva Zorka Jovanović je, recimo, već deset godina zadužena za ispravnost prateće rudarske mehanizacije na površinskom kopu „Veliki Krivelj“. U radionici elektromašinskog održavanja pri ovom rudniku, gde radi 250 ljudi, ona je jedina dama.

Brinem o ispravnosti 16 mašina. Reč je o buldozerima, grejderima, rovokopačima i utovarivačima. Kada se neka od njih pokvari, moj posao je da najpre obavim dijagnostiku i detektujem mesto i vrstu kvara. Potom joj, kao pravom pacijentu, izmerim pritisak i radnu temperaturu, i na osnovu toga procenim opšte stanje“, kaže ona i podvlači da je detaljan pregled preduslov za efikasno otklanjanje bilo kog kvara.

Zorka priznaje da su joj dva „komacu“ buldozera omiljeni „pacijenti“. Stari su 14 godina i imaju najduži radni vek. Ona ih i održava „u životu“.

Te mašine su po zvaničnoj statistici proizvođača evropski rekorderi po broju radnih sati. Njih ovde u radionici sada ne možete da vidite, jer su na terenu, rade“, dodaje ona.

Ova vredna žena je, kako kaže, oduvek sebe videla u rudniku i smatra to prirodnim tokom stvari, pošto pripada četvrtoj generaciji koja se u njenoj familiji bavi rudarenjem.

Moj pradeda je bio poslovođa u flotaciji za vreme Francuza, a ja sam samo nastavila porodičnu tradiciju. Ovo je posao za one koji vole izazove i spremni su na odricanja“, kaže Zorka i dodaje da je najzadovoljnija kada vidi da sve mašine rade i da njene kolege bezbedno upravljaju njima.

Jovanovićeva tvrdi da žene, kada vole svoj posao, imaju snagu da pomeraju stene, baš kao i mašine o kojima se ona stara.

Mladim devojkama koje se ustručavaju da krenu ovim putem poručila bih da budu istrajne, čvrste i izdržljive. Žene mogu apsolutno sve!

Pedantnije i preciznije u poslu od muškaraca

Marija Milić

Foto: Vladimir Sporčić

Sa tim je saglasna i dvadesetšestogodišnja Zaječarka Marija Milić, koja se u Srbija Ziđin Koper zaposlila pre tri godine. Studirala je na Tehničkom fakultetu u Boru, a u kompaniju je 2020. došla kao praktikant. Došla i ostala. Danas Marija u novoj kriveljskoj flotaciji, kao tehnolog proizvodnje, prati sve parametre u procesu flotiranja rude.

U flotaciji ima mnogo žena. Neke od njih su smenski inženjeri i rade direktno u proizvodnji, a ima ih i u komandnoj sobi, na transportu rude, na uzorkovanju materijala. Dame sve ove poslove obavljaju pedantnije i preciznije, pa imaju predispozicije da budu uspešnije od muškaraca, koji umeju da budu traljavi. Posao nam nije fizički težak, ali jeste odgovoran. Važna je samo jaka volja, jer se upornost i ulaganje u sebe uvek isplate“, kaže ova vedra devojka.

Od preko 6.100 radnika, šestinu u Srbija Ziđin Koper „drži“ lepši pol.  Imajući u vidu činjenicu da ovi podaci važe za kompaniju kojoj je osnovna delatnost kopanje i prerada rude bakra, procenat nije za potcenjivanje. Naprotiv. Dodajmo i to da su damama u ovoj kompaniji povereni i brojni menadžerski poslovi, pa njih 109 ili 24% od ukupnog broja menadžera, radi na rukovodećim pozicijama. 

                                                                                                 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *