BOR – U Ministarstvu unutrašnjih poslova od ukupnog broja zaposlenih četvrtinu čine žene. Uglavnom rade kancelarijske poslove u administraciji, upravi i kadrovskoj službi. Policijsku uniformu nosi oko 10 posto pripadnica lepšeg pola i ima ih u svim službama kriminalističkoj, saobraćajnoj, čak i u Interventnoj jedinici. Masovniji prijem žena u uniformisani sastav policije u Srbiji počeo je pre dvadesetak godina.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova je pre dve godine osnovana Mreža žena kao podrška ženama policajcima. Ona predstavlja veliki korak u poštovanju politike jednakih mogućnosti. Važna je za dalje unapređenje položaja i osnaživanja žena u policiji, kao i u davanju podrške u njihovom karijernom razvoju.

Mali broj policija u svetu ima sveobuhvatnu strategiju za rešavanje tzv. rodnih pitanja. Jedan od načina „samopomoći“ koji žene primenjuju jeste proveren i efikasan model udruživanja – osnivanja asocijacija, mreža, radi pružanja uzajamne podrške, razmene iskustva i stvaranja uslova za adekvatniji profesionalni razvoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.