Ziđin Majning i Ziđin Koper među tri najprofitabilnije kompanije u 2021. godini u Srbiji

BOR – Prema podacima koje je objavila Agencija za privredne registre, prva na listi najprofitabilnijih kompanija u Srbiji u 2021. godini je kompanija Serbia Ziđin Majning, sa neto profitom od 34,3 milijarde dinara odnosno 290 miliona evra. Ovaj rezultat je gotovo 13 puta veći u odnosu na prethodnu godinu, ukazuju podaci APR-a. Uz to kompanija je poslovala sa imovinom dvostruko većom u odnosu na prethodnu godinu, čija je vrednosti oko 73,4 milijarde dinara.

Kompanija je povećala dobit jer je tokom prošle godine počela da proizvodi i prodaje koncentrat bakra i ostvarila čak 37 puta veće prihode nego u 2020. godini, koji su dostigli 55 milijardi dinara i po ovim rezultatima je Ziđin Majning u 2021. godini zauzeo prvo mesto po najvećem rastu poslovnih prihoda.

Na drugom mestu prema profitabilnosti je kompanija MK Group sa neto profitom od 26 milijardi dinara odnosno 222 miliona evra, dok je na trećem mestu kompanija Srbija Ziđin Koper ostvarila je neto dobit od 23,7 milijardi dinara. Prema izveštaju APR-a Ziđin Koper je u 2021. godini zabeležio znatno uvećanje prihoda za 71,9%. Prodajom proizvoda i usluga na inostranom tržištu realizovani su skoro duplo veći prihodi od 2020. godine,  dok su na domaćem tržištu prihodi uvećani za četvrtinu. Istovremeno poslovni rashodi beležili su sporiji rast od 41,3%, pa je poslovni dobitak u 2021 bio veći 3,5 puta.

Ova kompanija je i osma na listi privrednih društava u Srbiji prema poslovnoj imovini sa procenjenom vrednošću imovine od 203 milijarde dinara odnosno milijardu i 720 miliona evra i deseta po kapitalu koji je procenjen na 706 miliona evra. Ziđin Koper je četvrti na listi kompanija u Srbiji po ostvarenom bruto prihodu u 2021. godini sa nešto više od milijardu evra.

Na intenzivan rast poslovnih prihoda uticala je povećana rudarska proizvodnja, uz rast cena bakra i plemenitnih metala na svetskom tržištu, kaže se u saopštenju APR.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.