Ziđin za tri godine ulaže više od milijardu dolara u rudnike u Boru i Majdanpeku

BOR – Za dve i po godine, od kada je ušla u strarteško partnerstvo sa Srbijiom i postala većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor kompanija Ziđin Koper Srbija je ukupno u rudnike i pogone u Boru i Majdanpeku investirala 700 miliona američkih dolara. Investicije će se nastaviti kažu u kompaniji Ziđin. Plan je da 2021. godine u započete projekte i proizvodnju bude uloženo dodatnih 408 miliona dolara, čime bi ukupne investicije za tri godine trebalo da dostignu milijardu i 100 miliona dolara.

Uz planirana ulaganja od oko 408 miliona američkih dolara, u 2021. godini očekuje se proizvodnja 74.010 tona bakra u koncentratu, što je 38,91 odsto više nego prošle godine. Cilj je i produkcija 83.450 tona katodnog bakra, što je 18 odsto više nego 2020, blizu dve i po tone zlata i oko 10 tona srebra, što je međugodišnji porast od 45,14% na zlatu i 10,12 odsto na srebru.

Poboljšanjem zaštite na radu očekuje se i  da broj povreda na radu ove godine bude 30 odsto manji nego 2020 i da se nastavi projekat “zeleni rudnici”, odnosno da se ozeleni dodatnih 250.000 kvadratnih metara degradirane rudarske površine.

U kompaniji Ziđin kažu da je 2020. godine u zaštitu životne i radne sredine uloženo 53,5 miliona dolara. Preduzete su efikasne mere za zbrinjavanje čvrstog i tečnog otpada, kao i za suzbijanje prašine i dimnih gasova. Prioritet je dat izgradnji sistema za odsumporavanje i sekundarnih dimohvatača, zajedno sa novim konvertorom i novom anodnom peći, a ova sveobuhvatna rekonstrukcija treba da bude završena do oktobra ove godine. Do tada treba da se izgradi i sistem za prečišćavanje otpadnih voda iz “Jame”, pošto su pripremni radovi u toku. U toku je, takođe, realizacija projekta prečišćavanja otpadnih voda iz jezera “Robule”, kao i pratećih aktivnosti u oblasti bezbednosti i zaštite životne sredine.

U Rudniku bakra Majdanpek je završeno 90 odsto građevinskih radova, što znači da su stvoreni uslovi da se u drugom kvartalu ove godine tamo instalira nova flotacija. Još jedna, u „Velikom Krivelju“ u planu je da se izgradi do kraja 2021. U „Novom Cerovu“ je dva meseca pre predviđenog roka, maja 2020, obnovljena proizvodnja. Pun kapacitet ovog rudnika biće dostignut ovog meseca, kada će se dnevno prerađivati 10.000 tona rude. S druge strane, tehnička obnova i proširenje topionice, prema procenama, treba da se završi do juna 2022. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *