Zimovanje ili letovanje ?

BOR – Zima bez snega, sa mnogo sunčanih dana, kakva je bila do sada, između ostalog doprinela je da je interesovanje za zimske turističke aranžmane lošije nego prethodnih sezona. Tako bar kažu u borskim turističkim agencijama. S obzirom na to da se u neposrednoj okolini grada na Crnom vrhu nalazi skijalište, malo sugrađana se opredeljeljuje za zimovanje odnosno aranžmane u ovom periodu na veći broj dana.

„Obično se Borani i meštani ovih krajeva opredele na jedan ili dva dana u nekom od naših skijaških centara kao što su Kopaonik, Stara planina i Zlatibor. Cene u tim ski resortima su visoke za naš standard. Smeštaj u apartmanu košta od 200 do 400 evra, a u hotelu, u zavisnosti od kategorije, ta cena je znatno viša“ istakao je Marko Bujak iz „Sim tours-a“ u Boru.

„“First minute“ ponude za planine su prošle. Počinju već septembra prethodne godine, sa određenim popustima. Gde je otprilike neki 4-voro krevetni apartman od 40 do 50 hiljada dinara u zavisnosti od toga koliko je hotel blizu staze. Tako da to nije mnogo popularno među Boranima, a i sama cena zimovanja i ski opreme govori zašto nismo naklonjeni zimskim sportovima“ naglasila je Gorica Barbulović, iz turističke agencije „Rubik“ Bor.

Kada je reč o letovanjima, tu je situacija drugačija. Interesovanje Borana za letnje aranžmane je i na početku nove sezone na zavidnom nivou. „First minute“ ponude počele su još u novembru prethodne godine, tako da se u turističkim agencijama u gradu uveliko prodaju letnji aranžmani za ovu sezonu. Borani i ove godine najviše traže Grču i Tursku.

„Naravno Grčka, Turska. Za Tursku je malo manje interesovanje zbog procedure na graničnim prelazima. Grčka i dalje privlači najveću pažnju turista iz Bora. Okvirno sada sa popustima, koji su otprilike od 10 do 25 procenata, cena u centralnom delu sezone, kada je u pitanju Grča, bez prevoza je negde od 400 do 700 evra po aranžmanu, sve u zavisnosti od kapaciteta i kvaliteta smeštaja. U ovom delu sezone se prodaju i prolećni aranžmani za putovanja u zemlji i inostranstvu koji su iz godine u godinu sve traženiji“ rekao je Marko Bujak iz „Sim tours-a“ u Boru.

„Imali smo jako povoljan aranžman za letovanje u Turskoj, početkom juna. Gde je sa polaskom iz Bora, desetodnevni aranžman sa prevozom iznosio oko 100-nak evra. To su pojedini Borani iskoristili, međutim popusti još uvek traju i raznoliki su“ napomenula je Gorica Barbulović, iz turističke agencije „Rubik“ Bor.

Kada je reč o cenama i ponudi letnjih aranžmana, na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, krajem februara, svi zainteresovani će imati potpuniji uvid za ovu sezonu, posebno kada je reč o popustima i najtraženijim destinacijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *