3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U svetu i kod nas danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Iako ima pozitivnih pomaka, najveći problemi osoba sa invaliditetom u Srbiji su i dalje diskriminacija, nepristupačnost objekata, nezaposlenost, kao i nedovoljna podrška u zajednici.

BOR, SRBIJA – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, se ove godine obeležava pod motom „Postizanje 17 ciljeva za budućnost koju želimo“. Ove ciljeve je usvojila Generalna skupštine Ujedinjenih nacija u septembru 2015. godine, a cilj je da do 2030. godine osobe sa invaliditetom budu uključene u glavne međunarodne tokove i podrazumevaju pre svega poboljšanje zdravstvene zaštite, obrazovanja i društvenog statusa osoba sa invaliditetom.

U Srbiji ne postoji precizna baza podataka koliko ovih osoba ima, ali se procenjuje da osam do deset odsto ukupnog stanovništva ima neku vrstu invaliditeta, odnosno 560 do 700 hiljada osoba. 

Diskriminacija žena i devojčica sa invaliditetom u poređenju sa muškarcima dvostruko je veća u svim oblastima života, kažu u zvaničnim republičkim institucijama, a od ukupnog broja osoba sa invaliditetom, najviše ih ima problem sa hodom – oko 60 odsto.

Iako ima pozitivnih pomaka, najveći problemi osoba sa invaliditetom u Srbiji su i dalje diskriminacija, nepristupačnost objekata, nezaposlenost, kao i nedovoljna podrška u zajednici.

Ipak, najveći problem u Srbiji je zapošljavanje, jer i pored zakonske obaveze da preduzeća zapošljavaju najmanje jednog invalida na 25 radnika, to se uglavnom u praksi ne poštuje.

Sa druge strane, tokom 2016. godine, posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje, na osnovu projekta, u Srbiji je zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom. Za ove konkurse republika je u prethodne tri godine izdvojila 916 miliona dinara, a naredne godine u planu je izdvajanje još 400 miliona dinara.

Dodatni problem je obrazovanje. Podaci pokazuju da je obrazovni sistem često nedostupan, a one osobe kod kojih invaliditet nastane kasnije nemaju mogućnost prekvalifikacije prema svojim mogućnostima. 

Svaka osma osoba sa invaliditetom od 15 godina i starija nikad nije ni krenula u školu, od čega je oko 81 odsto žena. 

Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *