50 godina Nacionalnog parka Đerdap

0

„Područje Nacionalnog parka Đerdap je jedno od najočuvanijih oaza biodiverziteta, kako u Srbiji, tako i u Evropi“, rekla je državna sekretarka Ministarstva za zaštitu životne sredine, Sara Pavkov, na svečanosti u Donjem Milanovcu, povodom 50 godina od proglašenja ovog najvećeg nacionalnog parka u zemlji. Saša Janošević, v.d. direktora je istakao da je cilj NP Đerdap da postane lider u regionu, kada je zaštita prirode u pitanju.

MAJDANPEK – „Područje Nacionalnog parka Đerdap je jedno od najočuvanijih oaza biodiverziteta, kako u Srbiji, tako i u Evropi“, rekla je državna sekretarka Ministarstva za zaštitu životne sredine, Sara Pavkov, na svečanosti u Donjem Milanovcu, povodom 50 godina od proglašenja ovog najvećeg nacionalnog parka u zemlji, koji nastanjuju brojne zaštićene i strogo zaštićene vrste flore i faune. Ona je dodala da je ministarstvo u proteklih pet godina uložilo 86 miliona dinara u očuvanje i zaštitu parka.

Sa Nacionalnim parkom Đerdap imamo saradnju bolju nego ikad i samo u ovoj godini za njih smo opredelili subvencije od 21 milion dinara. Zahvaljujući pionirskom projektu koji su pokrenuli zaposleni u ovom preduzeću postavljene su table upozorenja duž magistralnih puteva, koje označavaju prelaze zaštićenih životinja, čime se štiti njihova, ali i bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Ovaj primer dobre prakse  počeli su da slede i drugi nacionalni parkovi i verujemo da će ta ideja zaživeti i van granica naše zemlje“, rekla je Pavkov.

Zahvaljujući ministarstvu na podršci, a zaposlenima i svim saradnicima  na zaštiti ovog jedinstvenog prirodnog ekosistema, u proteklih pola veka, Saša Janošević, v.d. direktora je istakao da je cilj Nacionalnog parka Đerdap da postane lider u regionu, kada je zaštita prirode u pitanju, uz želju da uskoro u Srbiji više od 10 odsto ukupne površine postane zaštićeno područje.

Na obeležavanju jubileja, pola veka od proglašenja Nacionalnog parka Đerdap promovisana je i fotomonografija „U kraljevstvu risa Riste“, autora Predraga i Ognjena Kostina i Rastka Radovića, a svojim pojanjem svečanost je muzički obojila dečja etno grupa „Grivna“ iz Muzičke škole u Kladovu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *