Adaptacijom pumpnih stanica do uštede potošnje struje

0

BOR-U cilju pojevtinjenja proizvodnje vode, u Vodosistemu Bogovina, pri kraju je izrada projektno tehničke dokumentacije za adaptaciju dve pumpne stanice na Selištu i u Šarbanovcu, selu u blizini Bora. Postojeće prepumpavanje vode je veoma skupo, zbog velike potrošnje električne energije.

Dogovorili smo se da se uradi projektno tehnička dokumentacija koja će pokazati najbolje rešenje i na koji način, sa kojim pumpama, promenom napona će se uštedeti najviše energije“, rekla je Nataša Jovanović, direktor Vodosistema Bogovina.

Izrada tehničke dokumentacije je poverena stručnjacima Instituta Jaroslav Černi.

To je veoma važno, jer su oni iskusni, nedavno su proslavili 75 godina rada. Imali smo zahteve da se uvedu najsavremenije tehnologije,da se što manje potroši struja za veći protok, sa frekventnim regulatorima, da se promene trafoi“, dodala je Nataša Jovanović.

Vrednost projekta biće poznata kada  bude završena projektno tehnička dokumetacija, a očekivanja su da će u narednoj godini početi radovi.

Kapacitet vodosistema Bogovina je 300 litara vode  u sekundi. Rekonstrukcijom pumpnih  stanica će se postići velike uštede struje što je, pre svega, značajno za borski Vodovod koji se, osim sa borskih izvorišta, po potrebi vodom snabdeva iz pravca Bogovine, koja je sada skuplja 45 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *