Afrička svinjska kuga može se očekivati i u našoj zemlji

BOR-Virusno oboljenje afrička svinjska kuga se veom brzo širi po celoj Evropi. Nakon što se pojavila u Bugarskoj i Rumuniji postoji opasnost  da se prenese i na našu zemlju. Situacija je ozbiljna, ali nema mesta panici, upozoravaju veterinari.

„Očekuje se pojava ove bolesti i u našoj zemlji. Ona nanosi velike ekonomske štete svima, jer moraju da se unište sve jedinke u oborima gde se pojavi. Takođe, upozoravamo i lovce da ukoliko primete uginuće ili životinju koja je bolesna, odmah obaveste veterinare“, rekao je Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice u Boru.

Da bi se sprečila pojava i širenje ove teške bolesti svinja  preduzimaju se brojne mere.

„Preporuka je da se na ulazu u obore postave dezbarijere. Ovo je najefikasniji način sprečavanja širenja bolesti,  pošto vakcina ne postoji“, dodao je Ivanić.

Virus se prenosi na razne načine, preko ruku, obućom, prerađevinama, a moguće je i vazduhom.

„Važno je da nije zoonoza i ne prenosi se na ljude, a može da se prenese sa životinje na životinju dodirom, zatim  rukama, obućom i vazduhom. Kod domaćih svinja može lako da se prepozna. Simptomi su visoka temperatura, svinje su apatične, odbijaju hranu i vodu i na telu se pojavljuju rane“, kazao je Ivanić.

Kod divljih svinja ova bolest se teže prepoznaje, jer su one otpornije. Kod njih su najčešći simptomi apatija, povišena telesna temperatura i uginuće. Divlje svinje su svakako veliki prenosioci ove bolesti, jer za noć mogu da pređu više od 50 kilometara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *