Afrička svinjska kuga na području opštine Kladovo

BOR, BORSKI OKRUG – Afrička svinjska  kuga pojavila se odnedavno i na području opštine Kladovo. Reč je o opasnom virusnom oboljenju koje napada domaće i divlje svinje. Nije zoonoza i ne može se preneti na ljude, ali nanosi velike ekonomske štete, jer je smrtnost stoprocentna. Nema leka, niti vakcine i veoma ju je teško držati pod kontrolom.

Na teritoriji Kladova u naseljenim mestima i u lovištu kod divljih svinja pojavila se ova opasna zaraza. Pronađeni su leševi tako da bi ovaj put ponovo skrenuo pažnju vlasnicima da ne dozvole ulazak u torove i da obavezno postave des barijere. Takođe je obavezno da obave dezinsekciju i deratizaciju prostorija“, rekao je Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice u Boru.

Ministarstvo poljoprivrede je donelo rešenje kojim se nalažu mere i u lovištima.

Lovište „Deli Jovan“, koje  pripada Boru, Zaječaru i Negotinu, je proglašeno ugroženim i tu se radi pojačan odstrel divljih svinja, a u lovištima, proglašenim zaraženim, zabranjen je odstrel 30 dana i tek onda se sprovodi ova mera“, dodao je Branislav Ivanić.

Problem je takođe, što je ovaj virus otporan, u spoljnoj sredini može i do 100 dana da preživi u prerađevinama. Prenosi se na različite načine.

Afrička svinjska kuga pojavila se je 1960. godine u Španiji, Portugaliji i Sardiniji. Nakon pojave bolesti u Gruziji 2007. godine, proširila se na području Ruske Federacije i od tada se bolest progresivno širi ka centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *