Akcije davanja krvi organizuje niški Zavod za transfuziju

BOR- Akcije dobrovoljnog davanja krvi u buduće će po dva puta mesečno u gradovima Jugoistočne Srbije organizovati niški Zavod za transfuziju krvi.To je samo jedna od novina Novog Zakona o transfuziji koja je izazvala različite reakcije i borskih davalaca krvi.

Mislim da će se davaoci krvi prilagoditi brzo, trebalo bi nam možda malo vremena, ali kada se budu videli rezultati,sasvim sigurno humani ljudi će nastaviti da daju krv“, rekao je Dragan Milovanović, topioničar koji je 66 puta dao dragocenu tečnost.

Neophodno je u što kraćem roku upoznati članstvo sa novinama kako bi im se prilagodili i primenjivali ih, jer dajući krv redovno obezbeđuje se kontinuitet u snabdevanju dragocenom tečnošću, istaknuto je na zajedničkom sastanku.

Novina je i da će Odeljenje za transfuziologiju borske Opšte bolnice biti banka krvi i u zavisnosti od potreba niški Zavod će im isporučivati krv i ostale produkte“, dodao je predsednik Komisije za dobrovoljno davanje krvi u borskoj opštini Goran Jovanović.

Svako može da bude potencijalni primalac krvi .Mi u Boru ćemo se truditi da uvek bude dovoljno krvi i širićemo ideju besplatnog i anonimnog davanja“, istakla je načelnik Odeljenja za transfuziologiju Opšte bolnice u Boru Snežana Milutinović.

U Boru doborovoljno davalaštvo krvi postoji šezdesetak godina.U proseku godišnje je prikupljano od dve do tri hiljade jedinica i na taj način Bor je jedan od tri grada u Srbiji koja su proglašena  najhumanijim. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u Boru u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi  Niš biće organizovana 14.maja od devet do 15 sati u Domu kulture u Boru. Povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi podeljene su i nagrade učenicima koji su učestvovali na konkursu „Krv život znači“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *