Akustična studija Sistema za javno uzbunjivanje u Boru

BOR – Od aprila prošle godine, kada je instaliran novi Sistem za osmatranje, obaveštavanje i uzbunjivanje, sirena koja emituje jednolični ton u trajanju od 60 sekundi, oglašava se svake prve srede u mesecu. Ovaj sistem za javno uzbunjivanje testiran je i danas, ali na više lokacija i uz dodatna merenja i provere.

Danas je na teritoriji grada Bora sprovedena provera Sistema za javno uzbunjivanje u okviru projekta Akustične studije koji treba da predvidi da li je potrebno proširiti sistem kako bi grad bio adekvatno pokriven. Ovakav projekat poslednji put je rađen sedamdesetih godina prošlog veka, a od tada se grad proširio, intenzitet saobraćaja  je veći što možda zahteva proširenje sistema za javno uzbunjivanje kako bi se sirene podjednako dobro čule na teritoriji celog grada„, kaže Danijel Aleksić,član Gradskog veća u Boru.

Merenje akustičnosti je zakonska obaveza, kao i proveravanje ispravnosti sirena svake prve srede u mesecu ograšavanjem jednoličnog tona u trajanju od 60 sekundi što je znak za prestanak opasnosti, kaže Aleksić. Akustična studija danas je rađena na tri lokacije: u centru grada, kod zgrade nove pošte i na periferiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *