Alkoholizam – veliki društveni problem

BOR – Alkoholizam je jedna od najrasprostranjenijih bolesti zavisnosti, odnosno toksikomanija. Kada govorimo o alkoholu, prostor između povremenog uzimanja, bez štetnih posledica, a sa uživanjem beneficija koje alkohol pruža i upotrebe alkohola koja ostavlja trajne posledice je veoma mali. Zato alkoholizam treba shvatiti kao bolest ne pojedinca, već šireg društva na koje ostavlja ogromne posledice.

Alkoholizam sam po sebi predstavlja tešku bolest i treba je zajedno posmatrati sa drugim bolestima zavisnosti kao što su pušenje duvana, upotreba droge i kocka. Zato bi trebalo kroz Strategiju javnog zdravlja koja je sada aktuelna u Srbiji i koju treba da primeni naš Savet za zdravlje u lokalnoj samoupravi, alkoholizam staviti kao jedan veliki javno zdravstveni problem koji treba rešavati. Inicijativu da Vlade svih zemalja sveta preduzmu nešto kako bi se rešio problem alkoholizma, daje Svetska zdravstvena organizacija, jer je alkoholizam na trećem mestu kao bolest, prethode mu samo bolesti nervnog sistema i srca i krvnih sudova„, kaže prim. dr Petar Paunović učitelj zdravlja.

Osim trajnih posledica po zdravlje, bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, bolesti nervnog sistema, alkohol dovodi do oštećenja pet mentalnih sposobnosti: memorije, abstraktnog razmišljanja, koncentracije i pažnje.

Svetska zdravstvena organizacija, shvatajući da ne možemo imati ljude koji neće uopšte uzimati alkohol pa da ka tome težimo, predložila je maksimalnu količinu alkohola koja ne šteti čoveku i ne ugrožava društvo, to su doze koje mogu da se konzumiraju u toku dana a iznose oko 30 grama alkohola u nekom piću za muškarce i 20 grama za žene jer je njihov organizam osetljiviji na podnošenje alkohola. To znači tri čaše nekog slabijeg vina, na primer, ili dve ako je jače piće, na dan„, kaže dr Paunović, učitelj zdravlja.

Dobrobiti alkohola moguće je iskoristiti jedino pravilnim doziranjem, zato uživanje u piću treba svesti na dozvoljeni maksimum, kako ne bi bilo štetno i u velikoj meri kobno po život, upozorava dr Petar Paunović, učitelj zdravlja.

 

Autor: Branislava Ilić

Alkoholizam – veliki društveni problem, 25. februar 2018. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=4i_0PF1lDEI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *