BOR – Bor je prvi grad u Srbiji koji je kanadska ambasadorka Keti Čaba posetila posle imenovanja novembra 2017. godine. Cilj posete je, kako se čulo na sastanku u Opštini Bor, da se na terenu proveri na koji način funkcionišu kanadske kompanije koje su u Srbiji, da li poštuju sve zakone i ljudska prava i razmotre mogućnosti proširivanja saradnje pre svega u rudarstvu.

„Drago mi je da, kao nedavno imenovani ambasador Kanade u Srbiji, posle Beograda prvo posećujem opštinu Bor. Želja mi je da sama vidim koliko značajnu ulogu rudarstvo igra u srpskoj ekonomiji i da razmotrim mogućnosti koje kanadske kompanije mogu da imaju u daljem razvoju rudarstva. Drago mi je da sam ovde. Imali smo veoma koristan i produktivan sastanak sa predsednikom opštine i zahvalna sam na podršci koju je ponudio on i ceo njegov tim u Boru, kako bi pomogli kanadskim kompanijama da se uhodaju ovde i da počnu da investiraju u rudarstvo u Boru.“ – naglasila je ambasadorka Kanade u Srbiji Keti Čaba.

„Nama je veoma značajno da danas Bor prepoznaju svi, ne samo u Srbiji već i u inostranstvu kao veliki industrijski centar poznat pre svega po rudarstvu. Cilj današnje posete ambasadorke Kanade bio je upravo da razgovaramo o investicijama kanadskih kompanija koje rade u Srbiji i opštini Bor, kao i o odnosu opštine Bor prema tim kompanijama, i odnosu kompanija Rakita i Nevsun prema opštini Bor. Pokazalo se u prethodnom periodu da je saradnja sa njima zaista dobra i da postoji mogućnost da nastavimo saradanju od procesa izmeštanja aerodroma, preko otvaranja novog rudnika, socijalnog, ekonomskog i ekološkog dijaloga, o čemu smo u prethodnom periodu i razgovarali sa predstavnicima ovih kompanija. Najznačajnije je da je izvesno da će se u narednom periodu rudnik otvoriti i da će to imati pozitivan uticaj na ekonomiju opštine Bor i cele Srbije.“ – rekao je predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić.

U martu bi u Torontu u Kanadi trebalo da bude održana godišnja konferencija posvećena rudarstvu na kojoj će biti najveće kanadske kompanije, a ambasadorka Kanade će kao jedan od ciljeva imati promociju Srbije, kao dobre destinacije za investicije, jer za to postoji odlična osnova, rečeno je na sastanku u Opštini Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *