Analiza stanja posle padavina

BOR – Sneg koji je, u poslednja tri dana, pao na područje Bora očišćen je sa 90 odsto saobraćajnica u gradu i puteva prema selima. Uz angažovanje  sve potrebne mehanizacije na čišćenju, da ne bi došlo do zaleđivanja borski komunalci posuli su na ulice od 80 do 90 tona soli. Najveći problem komunalcima predstavljaju parkirani automobili i to što vlasnici vozila tokom čišćenja, sneg vraćaju na ulice, rečeno je na trećoj redovnoj sednici Štaba za vanredne situacije u Boru, na kojoj je razmatran rad javnih službi i stanje na terenu tokom snežnih padavina. 

Sve ulice su očišćene u gradu, postoji deo ulica gde još postoji kaša koja se može skinuti uz veću količinu soli.  Problem postoji u NGC i još nekoliko ulica u gradu gde su parkirani automobili pored ulica i kada su građani čistili sneg sa vozila sav sneg su vratili ponovo na ulice. Zato se ima utisak da te ulice nisu čišćene. U svakom slučaju mi smo tamo ponovo poslali mehanizaciju. Pre dva dana krenuli smo počeli smo i čišćenje reonskih puteva. Očišćene su mesne zajednice Bvrestovac, Slatina, Oštrelj, Bučje, Krivelj i Donja Bela Reka. Dve radne mašine poslate su u Zlot, gde je i danas nastavljeno čišćenje, kao i u Mesnim zajednicama, Metovnica, Gornjane, Šarbanovac i Šarbanovac – Timok, dok će mehanizacija sutra biti upućena u Tandu i Luku“, rekao je Dalibor Orsovanović, direktor JKP „3. oktobar“ u Boru.

Borski komunalci snabdeveni su sa 500 tona soli, a na zalihama Toplane ima 18 hiljada tona uglja. Svi kvarovi su sanirani, pa se grejanje grada za sada nesmetano odvija.

Za sada trenutno nikakvih problema nema, ceo grad ima grejanje. Ovih i prethodnih mesec dana sve sanacije kvarova radimo tokom noći, uveče od 20 časova ujutru do 2-3 sata tako da preko dana grejanja ima non stop“, rekao je Milutin Simić, direktor JKP „Toplana“ Bor.

Manji problem u vodosnabdevanju dela prema Cerovu, u kom inače nema potrošača biće rešen u toku dana. Ozbiljniji problem je oslabljena izdašnost Kriveljskog izvorišta.

Što se tiče izdašnosti izvorišta dosta je oslabljen Krivelj, dok je sa Zlota i Bogovine uredno snabdevanje. Nemamo prijavu da je negde voda zamrzla. Potrošnja vode u gradu je od 200 do 220 litara, sve zavisi od nivoa rezervoara. Imamo dovoljno količine vode i nema nikakvih problema za sada. Juče smo odradili servis na mašini i danas počinjemo čišćenje prilaza svim pumpnim stanicama kako bi u svakom trenutku mogli da priđemo i odradimo poslove neophodne za vodosnabdevanje grada“, rekao je Goran Pavić v.d. direktora Vodovoda Bor.

Sa sednice štaba upućen je apel građanima da pomere vozila sa saobraćajnica, stanarima i vlasnicima lokala da očiste prilaze svojim objektima, a pojedinim preduzećima i obrazovnim ustanovama, da budu ažurnije u narednom periodu. Nakon sednice štaba poverenicima civilne zaštite podeljena su uverenja o završenoj obuci koju je održao Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Analiza stanja posle padavina, 18.decembar 2018.(RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *