BOR – Iako je više od pola meseca kriveljska flotacija radila samo sa dve od tri mlinske sekcije, Rudnici bakra Bor u aprilu su proizveli gotovo 2.300 tona koncentrata bakra, 1.600 tona iz Velikog Krivelja, 400 sa Cerova, a iz Jame 270 tona.
Na najvećem, kriveljskom kopu raskriveno je dovoljno rude za godinu dana rada. Od juna počeće još obimnije raskrivanje istočnog dela
Prema planovima za ovu godinu Rudnici bakra Bor iz 14,77 miliona tona rude treba da daju 32.220 tona bakra u koncentratu i uklone 28,3 miliona tona raskrivke. Zbog toga je prioritetan zadatak da se u narednom periodu u “Krivelju” uklanja više od dva miliona tona jalovine mesečno. U aprilu je uklonjeno milion i 300 hiljada tona jalovine, zbog kvarova na kamionima koji su posledica zimske sezone, kažu u Rudniku bakra Bor.
U flotaciji Veliki Krivelj uskoro se očekuje puštanje u rad nove linije za flotiranje  rude sa površinskog kopa „Cerovo“, čime će se poboljšati njena prerada.  Sa starom i novom linijom, RBB će imati kapacitet za preradu 5,5 miliona tona cerovske rude.
Uskoro bi trebala da bude završena i kompletna automatizacija procesa. Zahvaljujući tome što su u flotaciji neki parametri poboljšani, što se vidi po kvalitetu koncentrata u kome je sadržaj bakra preko 20 odsto kakvi su i zahtevi nove topionice, iskorišćenje bakra iz rude veće je od 80 procenata, kažu u RBB-u.
U prva tri meseca 2015. godine iz rude sa kriveljskog kopa dobijeno je 6.760 tona koncentrata bakra, a plan je da do kraja godine proizvodnja dostigne više od 32 hiljade tona.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ona19″ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.