Arheološka istraživanja kod Bora menjaju istoriju

BOR, BRESTOVAČKA BANJA- U sklopu projekta „Bronzano doba u severoistočnoj Srbiji – metalurgija, naselja i nekropole“, arheolozi sa Instituta za orijentalnu evropsku arheologiju iz Beča, beogradskog Arheološkog instituta i Muzeja rudarstva i metalurgije nastavljaju da ispituju lokalitet „Hajdučka česma“ u Brestovačkoj Banji kod Bora, na kojem je uz naselje otkrivena nekropola sa spaljenim pokojnicima.

Tokom prošlogodišnjih istraživanja otkrivena su četiri groba, a ove godine se očekuje da će biti još desetak. Prethodnih godina je istraženo i naselje na području Trnjana gde su otkriveni tragovi prerade bakra“, rekao je Aleksandar Kapuran, arheolog.

Adrijan Fajks, direktor austrijskog kulturnog foruma u austrijskoj ambasadi u Beogradu, prilikom posete ovom lokalitetu, izrazio je zadovoljstvo saradnjom borskog muzeja i  instituta iz Beograda i Austrije, ali i dosadašnjim rezultatima istraživanja.

„Raduje i činjenica da se radi o projektu koji traje četiri godine čija je realizacija tek počela i sudeći prema prvim rezultatima imaćemo čak revolucionarna otkrića koja će promeniti istorijsku sliku ne samo u Srbiji nego i na Balkanu i u Evropi“, rekao je Adrijan Fajks.

Svi predmeti koji budu otkriveni na ovim lokacijama biće konzervirani i prezentovani u Borskom Muzeju rudarstva i metalurgije.

Do sada u Evropi postoje tri mesta gde se u bronzanom dobu prerađivao bakar. To su Alpe, Kipar i od prošle godine područje Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *