Arheološko blago Majdanpeka i okoline

0

„Arheološko blago Majdanpeka i okoline“ autora Borivoja Krčmarevića, naziv je izložbe otvorene u majdanpečkom muzeju, u okviru koje je predstavljen samo deo metalnih arheoloških artefakata, od oružja iz bakarnog, mlađeg i starog gvozdenog doba, preko oruđa, nakita, novca, do rudarskih alatki i raznih upotrebnih predmeta. Jedan broj eksponata predstavlja prave raritete i većina je prvi put predstavljena javnosti upravo na ovoj izložbi.

MAJDANPEK – Krstaste bakarne i gvozdene sekire iz bakarnog i starog gvozdenog doba, keltski mačevi, koplja i antičko oružje, oruđe, rudarske alatke, bakarni novac i nakit samo su deo izložbene postavke „Arheološko blago Majdanpeka i okoline“ autora Borivoja Krčmarevića, otvorene u Muzeju u Majdanpeku.

Teritorija opštine Majdanpek predstavlja jednu od najznačajnijih arheoloških mikroregija u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, u kojoj se nalazi oko stotinu lokaliteta i ova postavka oslikava samo deo višegodišnjih arheoloških istraživanja, ali i slučajnih nalaza.

Jedan broj, naročito metalnih predmeta, predstavlja prave raritete i većina je prvi put predstavljena javnosti na ovoj izložbi, koju je finansijski podržalo i Ministarstvo kulture, kroz projekat kulturnog nasleđa u Srbiji, za 2019. godinu, na osnovu kojeg je Muzeju u Majdanpeku dodeljeno 400 hiljada dinara za nabavku pet izložbenih vitrina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *