Aronija voće budućnosti?

ZAJEČAR – Poljoprivredno gazdinstvo Kostić iz Zaječara aroniju gaji  tri godine. Procenili su da je to voće budućnosti  i u podizanje pola hektara u blizini sela Lubnica  uložili su četiri i po hiljade eura. Kažu nisu pogrešili , već druge godine ubrali su tri tone, a istu količinu očekuju i ove .

„Uspevamo da dobijemo kvalitetan proizvod  zahvaljujući, pre svega,  sistemu za navodnjavanje. Uz to ove godine je bilo puno sunčanih dana što očigledno odgovara aroniji, pa su plodovi znatno krupniji i sočniji od lanjskih“, rekla je Marina Stefanović.

U uzgoj aronije, posebno kad je berba,  uključeni su svi članovi domaćinstva  Kostić ,od najmlađeg do najstarijeg. To je praktično već sada porodični posao.

„Od 2012.godine gajimo aroniju, lani je bila dobra, a ove godine još bolja“, kaže najstariji član domaćinstva Slavoljub Kostić.

„Ja volim da jedem aroniju, ali i da pomognem baki i deki“, priča četverogodišnji Stefan, dok malim ručicama puni kofu.

Nakon  berbe veoma važno je da se aronija pravilno skladišti. Zbog toga su Kostići  odlučili da jednu prostoriju preurede u hladnjaču kako bi tokom cele godine imali svežu aroniju za prodaju, a prevashodno za preradu. lanjska iskustva su pokazala da za prerađenu aroniju postoji veliko interesovanje na tržištu.

„Proizvode prodajemo preko interneta , na sajmovima i ostalim manifestacijama. Za sada smo celu prošlogodišnju količinu preradili i prodali. Pravimo džemove, slatka, rakiju,vina i kolače“, dodala je Marina Stefanović.

Pošto im je posao očigledno dobro krenuo Kostići planiraju da od naredne godine dupliraju površine pod aronijom, registruju firmu, ali i da imaju svoj brend.

„Zadužena sam za pravljenje kolača i želja nam je da integralni kolači od aronije postanu brend“, kaže Marinina ćerka Jela Vučenić.

Neke veće zarade od uzgoja aronije još uvek nema, ali s obzirom na ulaganja u marketing  porodica Kostić očekuje bolje dane. Sve veći broj ljudi se uverava u lekvitost ove još uvek nedovoljno zastupljene voćne vrste na ovim područjima.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x34fdhd“ allowfullscreen ]
Aronija voće budućnosti?, 03. septembar 2015… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *