BOR- Odeljenje za transfuziologiju krvi Opšte bolnice u Boru od prvog maja postaje bolnička banka krvi u skladu sa Zakonom o transfuziološkoj službi i izmenama u organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi. Na taj način biće značajno podignut  kvalitet rada transfuziološke medicine, rečeno je u Odeljenju za transfuziologiju.

Niški  Zavod za transfuziiju krvi i ovlašćena transfuziološka ustanova prikupljaće krv na području borskog okruga, pripremaće komponente i dostavljaće nama. Mi kao bolnička banka krvi trebujemo, skladištimo, pripremamo za izdavanje i pratimo efekte transfuzije,rekla je načelnik Odeljenja za transfuziologiju dr Snežana Milutinović.

Zakon je donet da bi se nivo zdravstvene zaštite u oblasti tranfuzijske medicine podigao na viši nivo.

Prikupljanje će biti isto, ali obrada krvi će biti na evropskom nivou, znači Beograd, Niš i Novi Sad  su opremljeni  kao i zemlje na zapadu, a mi ćemo trebovati obrađenu krv, kaže Snežana Milutinović.

Primenom ovog Zakona Odeljenje za transfuziju krvi u Boru više neće organizovati akcije dobrovoljnog davanja krvi. To će biti povereno  Crvenom krstu koji će u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi u Nišu prikupljati dragocenu tečnost, a da li će takva organizacija uticati na broj davalaca.

Iskustva nkih susednih zemalja, ali i gradova u Srbiji su pozitivna. Broj davalaca se negde čak i povećava,dodala je Milutinović.

U Odeljenju za transfuziologiju u proseku se godišnje prikupi oko 2.000 jedinica krvi i sasvim sigurno biće dovoljno rezervi za svakog pacijenta, istakli su odgovorni.

 

 

Banke krvi i nov način prikupljanja, 2. april 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *